De twee gezichten van drones

Samen met Enschede voor Vrede, organiseert de Wetenschapswinkel UT, een minisymposium over: de twee gezichten van drones.

Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op woensdag 24 september in de Bastille op het UT-terrein en begint om 19.30 uur. Het is de derde keer dat de twee organisaties samenwerken en zo een bijdrage leveren aan de nationale Vredesweek activiteiten. Daarbij wordt aansluiting gezocht met de expertise zoals aanwezig op de UT binnen het Vredesweek-thema. Dat is dit jaar: “Ontwapen!”.

Twee experts van de UT en een spreker van Netherlands Institute of International Relations Clingendael zullen spreken over verschillende aspecten van de inzet van drones: in vredelievende, civiele toepassingen maar ook in international meer politiek gevoelige settings, zoals bij surveillance hulpmiddel of als direct wapen in conflictgebieden. De drones-technologie heeft beide toepassingsgebieden van nature in zich maar de scheidslijn is vaag, zeker naarmate de technologie voortschrijdt.

De avond zal geopend worden door Dr. Raffaella Carloni van de UT-vakgroep Robotics & Mechatronics. Zij geeft haar visie op wat een vliegend object tot een ‘drone’ maakt. Een drone is een vliegend voorwerp die een vooraf omschreven taak voor een essentieel deel zelfstandig kan uitvoeren. Een drone heeft een eigen energievoorziening en navigatie aan boord en kan zijn eigen route kiezen. Drones zijn er in allerlei soorten en maten. Vanuit haar onderzoek laat Carloni toepassingen en actuele ontwikkelingen zien: Industriële drones die silo’s inspecteren (en daarbij contact maken met de wand) en de inzet van drones in reddingssituaties (als onderdeel van hybride mens/machine-teams). Ook zal Carloni een kleine demonstratie geven van één van hun drones-exemplaren.

Dr. Luisa Marin is de tweede spreker. Zij is Assistant Professor European Law bij de UT-faculteit Management & Bestuur. Eén van haar onderzoeksdoelen is de toenemende rol die inspectiedrones spelen in de bewaking van de Europese buitengrenzen, zoals in het Frontex-project. Eén van de actuele ontwikkelingen is de inzet van drones in het Middellandse Zeegebied. Eén doel is om incidenten met drenkelingen te voorkomen. Achterliggend idee is zeker ook om het vluchten naar Europa voor Noord-Afrikanen in de toekomst minder aantrekkelijk te maken. Marin laat zien dat hiervoor vergaande politieke afspraken tussen verschillende landen en organisaties nodig zijn. Dit geeft deze technologie een nieuwe dimensie met allerlei nieuwe internationale politiek gevoelige aspecten.

Als slotspreker zal mr. drs. Kees Homan zijn visie geven op welke manier Nederland het best kan opereren op het internationaal podium. Een prangende vraag is of Nederland ook over moet gaan op het aanschaffen van ‘drones’, en zo ja welke. Als Maj. Gen. (buiten dienst) RNLMC is Homan Senior Research Associate van het Clingendael Institute. Een van zijn thema’s: Mag Nederland drones die voor verkenningsdoeleinden inzetbaar zijn ook bewapenen, en welke ethische implicaties brengt dit met zich mee?

De sprekers zullen hun visie eenieder in een kwartier ontvouwen waarbij ruimte is voor enkele korte vragen vanuit het publiek. Na de pauze nemen de sprekers plaats in een forum en zullen zij reageren op enkele stellingen en vragen uit het publiek. Om 22.00 uur zal de bijeenkomst worden afgesloten en is er gelegenheid tot napraten en een drankje.

Meer info:

Jan Schaake