WeWi gaat de grens over

Wewi gaat de grens over

De dichtstbijzijnde universiteit vanuit Enschede is de Westfälische Wilhelmsuniversität Münster (www.uni-muenster.de) een kleine zeventig kilometer over de grens. Met meer dan 37.000 studenten geldt de WWU als de vijfde grootste universiteit van Duitsland. 110 studierichtingen zijn er vertegenwoordigd in de maatschappij- en geesteswetenschappen alsook gezondheids- en natuurwetenschappen.

Coördinator Egbert van Hattem vond gehoor bij het decanaat van de WWU dat grote interesse toonde in de Nederlandse wetenschapswinkelformule, omdat men nadrukkelijk aansluiting zoekt bij de regio. De Duitse bestuurders waren erg onder de indruk van de manier waarop stichtingen, verenigingen en non-profitorganisaties de UT al dertig jaar lang op een laagdrempelig manier benaderen, en van daaruit onderzoeksprojecten weten op te starten waarbij de expertise van de UT rechtstreeks ten goede komt aan de regio.

Deze actieve manier van regionale betrokkenheid was nog totaal onbekend bij de Duitse universiteitsbestuurders. Toch kent het land al een wetenschapswinkel. De Wissenschafsladen Bonn (www.wilabonn.de/) geldt als inspirerend voorbeeld.

In de maanden september tot en met november gaat Egbert in Münster het draagvlak en de randvoorwaarden voor een Wissenschafsladen WWU onderzoeken. Hij hoopt in die tijd een gedegen ‘inspiratiedocument’ op te stellen.

‘Welk model voor Münster het meest geschikt is, weet ik nog niet’, aldus Van Hattem. ‘Wel weet ik dat ze heel nieuwsgierig zijn, er zin in hebben en dat ze er echt wat van willen maken. Dat geldt voor mij ook. Rond de kerst weet ik hopelijk meer. Ik wil ook alvast proberen via de regionale pers een aantal aanvragen uit te lokken en geëngageerde studenten en wetenschappers te vinden die zich sterk willen maken voor het wetenschapswinkelwerk.’