50 jaar christendemocratische samenwerking in de euregio.

Vorig jaar vierde de EUREGIO haar 50-jarig bestaan. Voor het CDA-CDU Euregio Verband was dat aanleiding te onderzoeken, welke rol CDA en CDU hebben gespeeld in de ontwikkeling van de politieke samenwerking in de EUREGIO.

Het onderzoek, dat tot stand kwam in samenwerking met het ”Centre for European Studies” in Brussel, is onder auspiciën van de Wetenschapswinkel van de Universiteit Twente, uitgevoerd door Shira Godfried en wetenschappelijk begeleid door Professor Dr. Ramses Wessel, opleidingsdirecteur van European Studies aan de Universiteit Twente.

Het boek, dat in drie talen (NL, Duits en Engels) beschikbaar is, beschrijft de vaak boeiende en soms moeizame geschiedenis van vijf decennia EUREGIO, als een ontdekkingstocht naar steeds nieuwe mogelijkheden. Anderzijds vormt het boek een leidraad voor jongere samenwerkingsvormen in Europa. Het werpt een blik in de toekomst, beschrijft verwachtingen en formuleert aanbevelingen hoe grensregio’s een betekenisvolle rol kunnen spelen in de Europese Unie van nu. Het boek bekijkt de christendemocratische samenwerking tussen CDU en CDA in het bijzonder, maar constateert ook dat samenwerking in grensregio’s vaak van de grond komt door bijzondere persoonlijke inspanningen.