AED-kast in openbare ruimte mag gezien worden

Opvallende kast kan levens redden

Voor zijn bacheloropdracht Industrieel Ontwerpen werkte studentonderzoeker Erwin ten Velde een AED-kast tot in detail uit. Deze is bruikbaar voor opstelling in de openbare ruimte.

Erwin kwam tot een opvallend, staand model met een fraaie vormgeving en kleurstelling. ‘Er is ruimte voor de stalling van drie fietsen, zonder dat ze de toegang tot de Automatische Externe Defibrillator versperren,’ zegt Erwin.

Inspiratie

Ik heb een uitgebreide functieanalyse gemaakt, vertelt Erwin. ‘Bij het opstellen van een programma van eisen lette ik op eigenschappen en kwetsbaarheden van bestaande AED-kasten. Voor de technische uitwerking en de vormgeving heb ik me laten inspireren door andere publieke voorwerpen zoals: brievenbussen, brandkasten, brandblussers en afvalcontainers.’

De klant, Twente Hart Safe, is blij verrast door het eindresultaat en het ‘uitmuntende werk’ van Erwin. Initiatiefnemer Henk Poort ziet goede mogelijkheden om de kasten daadwerkelijk in productie te nemen.

In productie?

Poort: ‘We zijn in onderhandeling met productiebedrijven want ook met de kostprijs heeft Erwin strak rekening gehouden door goede materiaalkeuzen, en goedkope productie- en assemblageprocessen. Als we een aantal afzetpunten weten te vinden, gaan we na het zomerreces snel verder met het realiseren van de kasten.’

Poort denkt dat met het werk van Erwin het aantal AED’s in Twente kan stijgen om zo bij te dragen aan de overlevingskansen van mensen die plotseling getroffen worden door een hartstilstand. ‘Dat is mij ook overkomen’, zegt Poort. ‘Nu is de aanschaf ook voor beheerders van openbare ruimten op te brengen. Ze zien er goed uit. Bovendien is het mogelijk reclame aan te brengen om de kosten te drukken.’

Kosten

In zijn verkenning ontdekte Erwin al snel dat aan de muur opgehangen AED’s ongeveer 1000 euro kosten. Los opgestelde AED’s waren meteen een flink stuk duurder: rond 2750 euro. Behalve slimme materiaalkeuzen heeft Erwin gekozen voor schakelkastverwarming (kosten 60 euro), een thermostaat van 15 euro en een goedkoop elektronisch pincodeslot. Verankering geschiedt door eenvoudig twee balken aan de kast te lassen en deze een meter in de grond te verzinken.

‘Als de reclamemogelijkheden goed benut worden, zal de verkoopprijs nu vergelijkbaar zijn met huidige AED-kasten die aan de muur monteerbaar zijn.’, aldus studentonderzoeker Erwin ten Velde.

Bekijk hier het rapport: http://www.utwente.nl/secr/wewi/onderzoeksrapporten/Rapporten/mens%2C%20maatschappij%20en%20minderheden/gepubliceerde%20rapporten/1962.AED.pdf