ALUMNI TALKS 2022

Afgelopen editie

Op vrijdag 7 oktober 2022 vond de afgelopen editie van Alumni Talks plaats in het Amphitheater van de Vrijhof. Voor een geïnteresseerd publiek deelden drie alumni van de UT interessante verhalen over hun carriere en de toekomst van hun vakgebied.

Als eerste spreker deed Susan Roelofs haar verhaal over Locsense, het bedrijf waarvan ze oprichter en CEO is. Het winnen van de Marina van Damme beurs motiveerde haar onder andere om dit bedrijf op te zetten, waarmee ze de Artemis-impedantiespectrometer / TEER-detector heeft ontwikkeld, dat cellen in vitro kan testen. Tim van de Rijdt was als tweede aan het woord. Hij vertelde over zijn werk bij Mosa Meat, waar hij als Chief Marketing Officer kweekvlees in de markt zet. Dit is een stuk duurzamer en diervriendelijker dan 'traditioneel' vlees en Tim vertelde een inspirerend verhaal over de uitdagingen in zijn werkgebied. Als laatste was opleidingsdirecteur Robotics Jan Broenink aan het woord. Hij nam het publiek mee door de geschiedenis en de toekomst van robotica. Robotica zal een steeds crucialere rol krijgen in de samenleving, en de nieuwe masteropleiding Robotics heeft als doel om hiervoor specialisten klaar te stomen. Na deze presentaties kon iedereen gezellig napraten tijdens de borrel in de Vestingbar!

Voor een sfeerimpressie kun je op onze fotopagina de foto's vinden!

Sprekers 2022

 • Susan Roelofs (TN’02/PhD’15), oprichter en CEO Locsense

  Susan zal ons een beeld schetsen van wat ondernemen in de life sciences & health branche aan uitdagingen en kansen met zich mee brengt.

  Susan Roelofs is oprichter en CEO van Locsense, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en levering van in vitro bio-elektronica. Locsense draagt bij aan het reduceren en vervangen van dierproeven door meetinstrumenten te ontwikkelen voor in vitro celkweken.  Met deze instrumenten kan o.a. toxiciteit en effectiviteit van medicijncomponenten en cosmetica-ingrediënten worden bepaald. Susan studeerde Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente met een specialisatie in Biophysical Engineering. Voordat ze aan haar doctoraat begon, was Susan gastonderzoeker aan de Universiteit van Queensland op het gebied van optische pincetten. Daarnaast werkte ze in de duurzame energiesector als adviseur en onderzoek en ontwikkelaar. In 2015 promoveerde ze bij de BIOS Lab-on-a-chip groep (MESA+) van professor Albert van den Berg. Haar onderzoek spitste zich toe op het ontzouten van water op microschaal. Tijdens haar promotie won ze de Marina van Dammebeurs, waarmee ze een verblijf aan het MIT in Cambridge bij de groep van Prof. Han kon financieren, waar ze zich verder bekwaamde in ontzoutingsmethoden. Daarnaast heeft ze met de Marina van Damme beurs een business development cursus gevolgd en een marktonderzoek gedaan, wat heeft geleid tot de start van Locsense in 2015. Locsense lanceerde in 2019 de Artemis-impedantiespectrometer / TEER-detector, die met succes op de markt is gebracht. Naast de verkoop van hard- en software, participeert Locsense in diverse innovatieve R&D projecten op het gebied van in vitro testen.

 • Jan Broenink (EE’84, PhD’90), associate professor en opleidingsdirecteur Robotics

  Jan zal ons vertellen op welke toekomstige uitdagingen de Robotics-ingenieur een antwoord moet gaan geven.

  De tijd waarin robots alleen in sciencefiction voorkwamen is allang voorbij. In de huidige hightechindustrie speelt robotica al een cruciale rol en ook in de rest van de samenleving komen we robotica systemen steeds meer tegen. Het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) en technologieën waarmee robots autonoom en effectief kunnen handelen is een grote uitdaging. Hoe zorgen we dat zulke robots in complexe situaties, zoals een fabriek, een ziekenhuis of in het verkeer, betrouwbaar hun werk doen? Hoe zorg je voor een effectieve interactie  tussen mens en robot? En hoe bouw je de AI die daarvoor nodig is? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in onze gloednieuwe masteropleiding Robotics die in september j.l. van start is gegaan. Dr.ir. Jan Broenink is de opleidingsdirecteur. Hij studeerde Electrotechniek van 1976 tot 1984 en promoveerde in 1990 met het proefschrift over ‘Computer-aided physical-systems modeling and simulation’. Van 2017 tot 2021 was hij voorzitter van de vakgroep Robotica en Mechatronica, samen met prof. Stefano Stramigioli. Van 1994-1999 was hij voorzitter van Elysium, de alumnivereniging van Elektrotechniek, en ook mede-oprichter.

 • Tim van de Rijdt (COM’00), Chief Marketing Officer Mosa Meat

  Tim zal ons zijn beeld geven van een veerkrachtig voedselsysteem dat de hele wereld kan voeden en de rol van kweekvlees hierin.

  Startup Mosa Meat produceert echt vlees. Maar zonder dieren te slachten, en ook nog met 96% minder water, 99% minder land en 96% minder broeikasgassen vergeleken met ‘traditioneel’ vlees.  UT-alumnus Tim van de Rijdt is Chief Marketing Officer van Mosa Meat en dus verantwoordelijk voor het in de markt zetten van dit nieuwe product. Dit is natuurlijk een grote uitdaging: we kennen traditioneel vlees van geslachte dieren, we kennen vegetarische ‘vlees’-producten, maar kweekvlees, cultivated meat, wil de consument dat eten? Tim studeerde communicatie aan de Universiteit Twente van 2000 – 2005. Hij werkte achtereenvolgens onder meer als onderzoeker en projectleider bij Newcom Research & Consultancy en als product marketing manager bij Google. In het verleden was hij onder meer President van de Young Humanists en bestuurslid bij VisieNL, een burgerbeweging die zich inzet voor een betere en meer duurzame wereld. In 2018 volgt hij aan de UT de course Philosophy of Technology and Design: Shaping the Relations Between Humans and Technologies. In 2021 was hij medeoprichter en voorzitter (a.i.) van Cellular Agriculture Europe, een coalitie van 13 bedrijven die bouwen aan een veerkrachtiger voedselsysteem en een duurzame toekomst door middel van cellulaire landbouw.

eerdere edities

Tijdens de jaarlijks terugkerende Alumni Talks presenteren vier alumni zich met een pakkend verhaal over hoe zij (in hun veld) de toekomst tegemoet zien.

De afgelopen jaren hebben deze alumni hun toekomstbeeld gedeeld.

Alumni talks 2021

Alumni talks 2019

Impressie Alumni Talks 2019

 • Foto's

  Op vrijdag 4 oktober vond alweer de derde editie van de Alumni Talks plaats waarbij wederom 4 alumni hun beeld van de toekomst hebben geschetst. Via onderstaande links kun je de foto's vinden van de Alumni Talks 2019.

Alumni talks 2018

Impressie Alumni talks 2018

 • Foto's

  Op vrijdag 5 oktober vond de tweede editie van de jaarlijkse Alumni Talks plaats met als thema 'See the Future'. Op onderstaande pagina kun je de foto's vinden van de Alumni Talks 2018. De foto's zijn via de link hier onder te bezichtigen.

Alumni Talks 2017

Heb jij al een idee voor een leuke spreker voor volgend jaar? Laat het ons weten via alumni@utwente.nl