Coatingproces van titanium protheses

3 mei 2002promotie F.Y.F. Barrere, Faculteit Chemische Technologie: ‘Biomimetische Calciumfosfaat coatings: Physico-chemie en biologische activiteit.'Een titanium heupprothese gecoat met calciumfosfaat, heeft een beduidend hogere kans om door het lichaam geaccepteerd te worden dan een metalen heupprothese die in het bot is gefixeerd met een 'acrylcement'. Na tien jaar is het slagingspercentage van een implantatie verhoogd van 90% voor 'gecementeerde' heupprotheses naar 98% voor met calciumfosfaat gecoate protheses. Promovenda Florence Barrere optimaliseerde het 'biomimetische' coatingproces voor titanium protheses en onderzocht het gedrag ervan.

Doorgaans duren de coatingprocessen meer dan een week. Het is Barrere gelukt om calciumfosfaat coatings met een dikte van 30 tot 55 micrometer binnen 72 uur te maken.


Om afstotingsreacties te voorkomen zoeken onderzoekers naar technieken om materialen te maken, die door het lichaam worden geaccepteerd. Een van de mogelijkheden is de zogenaamde biomimetische techniek, waarbij men het bot imiteert door een metalen prothese onder te dompelen in een kalkoplossing die sterk lijkt op de minerale samenstelling van bloedplasma. Met deze techniek is het mogelijk om verschillende coatings te gebruiken en om verschillende soorten materialen geschikt te maken voor implantatie, zoals hitte-gevoelige en poreuze metalen protheses. Bovendien kunnen in die coatings gemakkelijk geneesmiddelen en groeifactoren worden ingesloten.promotor prof. dr. C.A. Blitterswijk en prof. dr. K. de Groot

assistent-promotor dr. Pierre Layrolle

informatie drs. B. Koopmans, telefoon (053) 489 43 66

e-mail b.j.m.koopmans@utwente.nl