Meer mogelijkheden voor sensoren met microbatterij

5 april


promotie ir. P.J. Bouwman, Faculteit Chemische Technologie:
‘Lithium Intercalation in preferential, sub-micron LiCoO2 films’


Binnen het onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente ontwikkelde Peter Bouwman een prototype van een lithium microbatterij ter grootte van een contactlens. Met een dikte van ongeveer een duizendste millimeter, heeft deze oplaadbare batterij voldoende energie om een geïntegreerde schakeling, zoals een chip in een chipknip of een elektronische sensor, van stroom te kunnen voorzien. De microbatterij is direct te integreren. Een chip is hierdoor uit goedkopere elementen samen te stellen en krijgt ook meer mogelijkheden. Via een kleine antenne kun je er onder meer draadloos mee communiceren.
Zit de microbatterij in een elektronische sensor van een airbag, dan is het mogelijk om de sensor als knoop op bijvoorbeeld een handschoen te bevestigen om handbewegingen te registreren, een ideaal instrument voor besturing in 'virtual reality'. Opladen van de handschoen gebeurt in de magnetron.

Voor de batterij maakte Bouwman films met een dikte van minder dan een micrometer van het keramische materiaal LixCoO2. Met de juiste structuur is een LixCoO2 film in staat hoge elektrische stromen te leveren bij een voltage van 4 Volt. Daardoor kan de film, ondanks zijn geringe formaat, binnen korte tijd veel energie afgeven. Deze film vormt de basis van de microbatterij.
Dit promotieproject is gefinancierd door de stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en uitgevoerd aan de Universiteit Twente in samenwerking met Philips Research.


promotor prof. dr. ir. D.N. Reinhoudt
co-promotor prof. dr. P.H.L. Notten
assistent-promotor dr. B.A. Boukamp
informatie mw. drs. B. Koopmans, telefoon (053) 489 43 66
e-mail b.j.m.koopmans@bc.utwente.nl