Zie Eredoctoraten

Eredoctor Helga Nowotny

Prof. dr. Helga Nowotny

Op 25 november 2011 ontving prof. dr. Helga Nowotny een eredoctoraat namens de Universiteit Twente.

Nowotny is emerita-hoogleraar Social Studies of Science aan de ETH in Zurich en president van de European Research Council (ERC).

Nowotny deed veel onderzoek naar het vormgeven van de sociale, ethische en politieke aspecten van wetenschap en technologie. In de door haar geïntroduceerde 'Mode 2 Society' heeft de wetenschap veel meer interactie met de samenleving en op andere manieren dan tot nu toe het geval is.

Prof. dr. Helga Nowotny


UitreikingUitreiking

Uitreiking van het eredoctoraat aan Helga Nowotny

Carrière

Helga Nowotny heeft een Ph.D. in Sociologie van Colombia University, New York. Ook heeft ze een doctoraat in jurisprudentie van de Universiteit van Vienna. Haar huidige instituut is het Vienna Science and Technology Fund (WWTF). Naast haar wetenschappelijk werk had en heeft prof. Nowotny zitting in wetenschappelijke adviesraden in verschillende Europese landen. Onder meer was zij van 2001 tot 2005 voorzitter van de European Advisory Board van de Europese Commissie (EURAB). Ze is lid van de Scientific Advisory Board van de Ludwig Maximillians Universiteit in München. Ook is ze lid van vele andere international adviesorganen en selectiecommitees. Ze is tevens buitenlands lid van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen en ze is lange tijd lid van de Academia Europaea.

Nowotny publiceerde talloze artikelen en boeken, waaronder 'Insatiable Curiosity. Innovation in a fragile future.' Haar meest recente publicatie, samen met Giuseppe Testa, is 'Naked Genes: Reinventing the human in the molecular age.' Ze heeft al meer dan 300 artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Gedurende haar carrière ontving ze vele prijzen en onderscheidingen. Op dit moment is ze emerita-hoogleraar Social Studies of Science aan de ETH in Zurich en president van de European Research Council (ERC).

De eredoctoren

De eredoctoren met hun promotores op een rij

Nowotny over het eredoctoraat

Ik was natuurlijk zeer vereerd toen ik hoorde dat ik een eredoctoraat mocht ontvangen van de Universiteit Twente. Met de oprichting van ‘Steps’ (Departement of Science, Technology and Policy Studies), was Twente één van de eerste universiteiten in Europa die een dergelijk centrum had. STS (Science Technology and Society) is het veld dat ik heb helpen oprichten en waarin ik het meeste van mijn werk heb bijgedragen in de afgelopen vijfentwintig jaar. De ontwikkelaar van de afdeling, professor Arie Rip is een goede vriend en collega. Ik bewonder hem voor zijn essentiële bijdrage aan STS. Professor Stephan Kuhlmann is nu het hoofd van deze afdeling, hij sprak de laudatio uit tijdens de uitreiking van het eredoctoraat. In de loop der jaren heb ik vele bezoeken gebracht aan Twente en heb ik veel vrienden gemaakt, ook buiten het STS. Ik heb veel samengewerkt met professor Rip en andere medewerkers van de afdeling, en ik hoop dat deze vruchtbare samenwerking voort zal duren. Het accepteren van het eredoctoraat van een Universiteit als Twente maakt me natuurlijk extra geïnteresseerd in de toekomst van deze instelling.”

Ed Brinksma

Rector Ed Brinksma reikt een eredoctoraat uit aan Helga Nowotny

Advies aan jonge wetenschappers of studenten

“Ik denk dat de Universiteit Twente een excellente plek is om te studeren. De UT biedt uitstekende voorzieningen om onderzoek te doen. Niet alleen bij STS maar ook in andere technische en sociale wetenschappen die de UT aanbiedt. Iedere keer dat ik de campus bezoek maakt de intellectuele sfeer die er hangt veel indruk op me. Ik hoop dat jullie dit ook zo ervaren!”