Zie Eredoctoraten

Eredoctor Gerard Holzmann

Vrijdag 1 december 2006 kreeg NASA-informaticus dr. Gerard Holzmann een eredoctoraat uitgereikt door de Universiteit Twente voor zijn pionierswerk op het gebied van betrouwbare software.

Holzmann ontwikkelde SPIN, een product dat de betrouwbaarheid van software controleert. Wereldwijd gebruiken tienduizenden mensen het. “Veel kritische toepassingen – voor bijvoorbeeld de besturing van telefooncentrales en ruimtevaartuigen – bestaan tegenwoordig uit multithreaded systemen. Dat soort systemen zijn zo complex dat je hun betrouwbaarheid niet kunt garanderen door te testen of ze nauwkeurig te bestuderen. Je hebt dus een ander soort gereedschap nodig, zoals SPIN. De grote kracht van SPIN is dat programmeurs alle theorie die erin verwerkt is niet hoeven te kennen om de tool toch te kunnen gebruiken.”

Carriere

Holzmann promoveerde in 1979 als informaticus in Delft. Tussen 1980 en 2003 maakte hij binnen Bell Labs deel uit van de Computing Science Research groep, waarbinnen onder andere het besturingssysteem Unix en de programmeertalen C en C++ ontwikkeld werden. Holzmann werkte vijftien jaar aan de SPIN model checker, waarvoor hij in april 2002 de Software System Award ontving van de Amerikaanse Association for Computing Machinery. Vanaf 2003 werkt Holzmann bij het Jet Propulsion Laboratory van de NASA aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de software voor ruimtevaartuigen.

Gerard Holzmann met Ed Brinksma

Holzmann over het eredoctoraat

“Toen ik hoorde dat ik het eredoctoraat in ontvangst mocht nemen was ik enorm blij en verrast. Prof. dr. Ed Brinksma ken ik als een collega-onderzoeker sinds medio jaren tachtig. Ik heb grote bewondering en respect voor het werk dat hij en zijn groep aan de Universiteit Twente hebben gedaan. Over een lange periode hebben ze vele successen behaald. De Formal Methods and Tools groep in Twente is zonder twijfel al tientallen jaren een van de meest vooraanstaande onderzoeksgroepen in de wereld op dit gebied. Ik geniet enorm van onze samenwerking en de vriendschappelijke onderzoekscompetitie tussen onze groepen. Het erededoctoraat heeft de banden tussen onze groepen verder versterkt, en ook het wederzijds respect dat we hebben voor elkaars werk”

Alle eredoctoren van dit jaar

Advies aan jonge wetenschappers of studenten

“Ga op zoek naar een probleem om aan te werken dat je kan boeien en dat belangrijk is. Zo belangrijk dat zelfs een gedeeltelijke oplossing van het probleem al een verschil in het leven van mensen kan maken. Waarom, bijvoorbeeld, is het nog steeds niet bekend hoe men een softwareapplicatie kan schrijven die volledig betrouwbaar is. Een applicatie waarvan de softwareleverancier kan garanderen dat het vrij is van fouten. Het oplossen van dit probleem is erg belangrijk en wenselijk, dus waarom is die oplossing er nog niet? Daarnaast wil ik nog meegeven: denk na over dingen die er toe doen, werk aan problemen die belangrijk zijn en vergeet zeker niet om plezier te hebben in je werk!”