Zie Dansen bij 4hf

Wedstrijd dansen

Wedstrijd dansen

Binnen 4 happy feet zijn er verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan stijldanswedstrijden. Dit zijn stutententoernooien, of wedstrijden georganiseerd door een bond. Voor de studententoernooien zijn er de European Tournament of Dancing Students (ETDS) en het kleine broertje het Nederlands Toernooi voor Dansende Studenten (NTDS). 

European Tournament for Dancing Students (ETDS)

Het ETDS is een gezellig studenten toernooi dat twee keer per jaar plaatsvindt. In het begin van het college jaar in oktober en tijdens het Pinksterweekend. Het doel van het toernooi is om gezellig met elkaar een weekend te dansen.Het toernooi vangt altijd aan op vrijdag avond met een feestavond welke de blinddate avond genoemd wordt. Deze avond kunnen mensen die zonder danspartner naar het toernooi afreizen een partner vinden voor de wedstrijd. Het is dus ook mogelijk om individueel mee te gaan met dit evenement.Op zaterdag vindt de eerste wedstrijd plaats, voor iedereen die mee doet is dit ballroom. Iedereen wordt in het begin van de wedstrijd middels een kwalificatie over 3 of 4 verschillende klassen verdeeld (afhankelijk van het aantal deelnemers) waarna de wedstrijd aanvangt. Deze klasse wordt de breitensport genoemd, deze term stamt nog uit uit het begin van het ETDS toen deze enkel door duitse universiteiten gehouden werd.. Speciaal voor de wedstrijd dansers van het hogere niveau is er de open klasse, deze begint op de zaterdag met de latin wedstrijd. Aan het einde van de zaterdag vind 's avonds het thema feest plaats.Op de zondag wordt alles nogmaals herhaald, echter wordt door de breitensport nu latin gedanst en voor de openklass is er de ballroom. Ook hier wordt bij de breitensport eerst iedereen weer over 3 of 4 klassen verdeeld waarna de wedstrijd aanvangt. Aan het einde van de zondag vindt ook het laatste feest plaats, wat een gala avond is.Tijdens de wedstrijden, strijden de verschillende universiteits teams om "der Tanzmaus". Deze felbegeerde bokaal wordt uitgereikt aan die universiteit die het over het gehele toernooi er het beste vanaf brengt. Afgelopen oktober 2015 heeft team Twetne/Lublin deze felbegeerde Tanzmaus gewonnen! Maandag ochtend is er tijd voor een laatste ontbijt, het inpakken van je spullen en afscheid te nemen van alle nieuwe mensen die je op dit leuke toernooi hebt ontmoet.

Nederlands Toernooi voor Dansende Studenten (NTDS)

Het NTDS is het jongere broertje van het ETDS. Alhoewel het toernooi verloop ongeveer gelijk is als bij het ETDS, zijn er een aantal punten anders in het verloop, hier stippen we enkel even de verschillen aan.Allereerst is er tijdens het NTDS een speciale aparte klasse voor beginners. Aan deze klasse mogen enkel dansers meedoen die minder dan een jaar danservaring hebben. Voor beginnende dansers is dit toernooi dan ook het moment om eens te proeven van het wedstrijddansen.Daarnaast is het toernooi korter en sluit het toernooi af op zondag na de wedstijd. Er vindt zondag avond dan ook geen feest meer plaats en iedereen gaat zondag avond weer huiswaarts.In plaats van het strijden om der Tanzmaus, wordt bij het NTDS gestreden om de NTDS leeuw.