HomeNieuwsTerugkoppeling workshops Cultuurbewust aan het werk

Terugkoppeling workshops Cultuurbewust aan het werk

Gisteren vond de laatste workshop Internationalisering plaats. In totaal zijn er zes workshops gegeven en hebben 50 CFM’ers deelgenomen. Tijdens deze kick-off werd er een introductie gegeven over interculturele communicatie en cultureel sensitief handelen op de werkvloer. Er werd theorie gedeeld en er werden ervaringen met elkaar uitgewisseld.

In het najaar vindt het tweede deel plaats en zullen er naar alle waarschijnlijkheid ook fysieke workshops worden gehouden.

Reacties van deelnemers:

Het was een hele interessante introductie in cultuur bewust werken. Sommige dingen kwamen mij al bekend voor uit mijn studie en stages in het buitenland, andere dingen waren nieuw voor mij. Of misschien niet helemaal nieuw, maar waar je nooit echt bewust over nadenkt. Tijdens de cursus wordt je dan even met je neus op de feiten gedrukt en klinkt alles super logisch. Zo was er onder andere het voorbeeld dat we in Nederland heel veel waarde hechten aan een stevige handdruk en een harde stem tijdens een sollicitatiegesprek als teken van kunde. In sommige andere landen zijn een zachte handdruk en zachte stem juist tekenen van respect. Ook gaf ze het voorbeeld dat wij heel direct communiceren en to the point beginnen en de details daarna pas vertellen. In andere culturen beginnen mensen juist met alle details om de kern in te leiden en/of te verzachten. In een uurtje tijd ben ik erg enthousiast geraakt om hier nog meer over te leren. Ik hoop dat de workshop in het najaar precies na mijn verlof komt. 😊

Birgit Dragstra

Tijdens deze workshop is nog eens bevestigd waar ik in mijn werk al mee te maken heb. Wij geven lessen aan buitenlandse studenten en de verschillende nationaliteiten die we in ons zwembad krijgen vragen een verschillende aanpak. Ik doe dit ondertussen al bijna 20 jaar en dat gaat mij prima af. We werken veel met studenten uit Pakistan, China en af en toe Rusland. Ik vind dit erg leuk om te ervaren hoe je de verschillende culturen benaderd.

Marcel ter Bals