HomeNieuwsCybersecure met Campus Talks

Cybersecure met Campus Talks

Steeds meer mensen begeven zich op de digitale snelweg. Maar daar waar het druk is, loont ook de misdaad. Via phishing, spoofing en ransomeware proberen cyberdieven ons te beroven. Campus Talks, de online talkshow van Universiteit Twente met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek, besteedde op donderdag 29 april uitgebreid aandacht aan cybercrime én -security. Ook kwam de vraag aan de orde hoe cyber secuur de UT zelf eigenlijk is.

De cyberhacks van de gemeente Hof van Twente en van de Universiteit van Maastricht staan iedereen nog helder voor de geest. Campus Talks besprak dergelijke voorvallen met UT-cyberexpert professor Aiko Pras. Hij is een van de oprichters van TUCCR (Twente University Center for Cybersecurity Research). Dit centrum tracht de digitale veiligheid en soevereiniteit van onze samenleving te versterken. Pras ging in op de vraag hoe (on)waarschijnlijk het is dat het internet een keer plat komt te liggen en wat daar de maatschappelijke impact van zou zijn. Tevens zal hij kritisch kijken naar hoe de UT zelf beveiligd is.

Big Five

Vaste columnist van het programma Erik Kemp bracht met zijn column Show me the data! in beeld hoe invloedrijk de vijf grote technologiebedrijven (Google, Facebook, Microsoft, Amazon en Apple) zijn. Zij hebben een groot deel van de internetinfrastructuur en veel van onze data in handen. Pras stond stil bij de vraag wat dit betekent voor onze digitale soevereiniteit.

Internet of things

Professor Mariëlle Stoelinga (UT) is gespecialiseerd in risicomanagement van complexe hightech systemen. In haar bijdrage legde zij uit hoe de gemeente Hof van Twente en de UT zich beter kunnen beschermen. En hoe zit het eigenlijk met het ‘Internet of Things’, waarbij steeds meer apparaten aan het internet gekoppeld worden. Is het risicovol om je voordeur straks met een app te openen?

Zwarte en witte hackers

Drie cybersecuritystudenten van de UT – Diederik Bakker, Olaf Haalstra en Jasper Boot – vertelden in een reportage over ‘witte’ en ‘zwarte’ hackers. De eerste categorie is goedaardig en helpt bedrijven en instellingen om de beveiliging op orde te krijgen; de zwarte hackers daarentegen hebben het minder goed met ons voor, hen is het puur om financieel gewin te doen. Bakker, Haalstra en Boot verzorgen de podcast Wat the h#ck?

Campus Talks sloot af met een culturele uitsmijter verzorgd door UT-dansvereniging Chassé.

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)