HomeNieuwsUT lanceert dankbaarheidsapp

UT lanceert dankbaarheidsapp

De Universiteit Twente lanceert de gratis app ‘Zo Erg Nog Niet (ZENN)’. Deze app is bedoeld voor mensen die last hebben van verminderd welbevinden door de gevolgen van de coronacrisis. De app stimuleert deelnemers om zes weken lang dagelijks stil te staan bij de positieve dingen in het leven, met eigen foto’s, mooie citaten en het bijhouden van een (papieren) dagboek waarbij elke week een ander thema wordt behandeld. Prof. Bohlmeijer, initiatiefnemer: “De UT start aan de hand van het gebruik van deze app een onderzoek naar de effecten op het mentaal welbevinden van mensen die het psychisch zwaar hebben door de coronacrisis.”

Recente onderzoeken laten zien dat veel mensen last hebben van psychische klachten door de gevolgen van de coronacrisis. Hoe vervelend ook, dit is een logisch gevolg. Het laat ook de behoefte zien aan laagdrempelige interventies die mensen in deze moeilijke tijden ondersteunen positief en mentaal veerkrachtig te blijven. Een effectieve strategie is om, naast de aandacht voor het verlies, te waarderen van wat er wel goed is in het leven. De UT ontwikkelde daarom de gratis app Zo Erg Nog Niet (ZENN).

De app Zo Erg Nog Niet

De dankbaarheidsapp bestaat uit zes delen, met elk een introductievideo, een geschreven toelichting en een oefening. Deelnemers houden zes weken een dagboek bij waarbij zij elke week een ander thema behandelen, zoals het waarderen van eenvoudige dagelijkse dingen en wat anderen voor je betekenen. De app houdt voor de gebruikers bij welke oefening is voltooid. Deelnemers krijgen daarnaast geautomatiseerde tips op basis van hun ervaring met een oefening. Op de homepage van de app komt met elke oefening een deel van een zonnebloem tot bloei. Daarnaast ontvangen de gebruikers dagelijks een citaat en kunnen zij foto’s uploaden van dingen waar ze dankbaar voor zijn. Ook ontvangen de deelnemers elke dag een herinnering en een aanmoediging om de oefening te doen. Per dag zijn de deelnemers circa 10-15 minuten bezig met de oefeningen.

Wetenschappelijke onderbouwing

Dankbaarheid betekent dat mensen aandacht hebben voor de goede dingen in het leven. Er is wetenschappelijk bewijs dat dankbaarheid te trainen is. En dat mensen die dankbaarder zijn beter met tegenslag kunnen omgaan, meer positieve emoties ervaren, minder piekeren en betere relaties ontwikkelen. Dit zijn zaken die bijdragen aan mentale weerbaarheid en welzijn. Eerder onderzoek van de Universiteit Twente liet zien dat een zesweekse training het mentaal welbevinden van mensen sterk verbeterde (Bohlmeijer et al., 2020). Deze training is nu dus als app beschikbaar en kan in de toekomst volgens de onderzoekers ook in andere contexten ingezet worden, zoals bij studenten, in de zorg of op het werk.

Aanmelding voor de app en het onderzoek

De Universiteit Twente wil nu onderzoeken of de gratis app Zo Erg Nog Niet ook effectief is voor mensen die het mentaal zwaar hebben door de coronacrisis. De helft van de deelnemers kan na het invullen van een aantal vragenlijsten met de app beginnen, de andere helft acht weken later. Dit wordt door loting bepaald. Voor meer informatie en aanmelding, zie de website, www.utwente.nl/positiviteit. 

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)