HomeNieuwsVan den Kroonenbergprijs voor Gerard van den Eijkel

Van den Kroonenbergprijs voor Gerard van den Eijkel

Het bestuur van het Universiteitsfonds Twente heeft de Van den Kroonenbergprijs dit jaar toegekend aan Gerard van den Eijkel van Focal B.V. te Enschede. Van den Eijkel ontving de prijs uit handen van Gé Klein Wolterink, bestuurslid van Universiteitsfonds Twente en voorzitter van de jury van de Van den Kroonenberg-prijs. 

Focal B.V.

Focal is een bedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van systemen voor Computer Vision en Optical Engineering met als toepassing industriële inspectiesystemen en meetsystemen voor hightech en medische toepassingen. De kerncompetenties van het bedrijf zijn optical design, optomechanics, computer vision, image analysis, optical measurement, system engineering en mechatronic systems. Op dit moment heeft Focal 23 medewerkers in dienst. Het merendeel van de specialisten op het gebied van vision & optics komt van de UT.

Gerard heeft Technische Natuurkunde gestudeerd aan de UT en is in 1994 afgestudeerd op het gebied van “Optical Systems & Control Theory”. Daarna is hij in 1998 gepromoveerd aan de TU Delft op het onderwerp patroonherkenning.

Van den Kroonenbergprijs

De Van den Kroonenbergprijs voor jong ondernemerschap wordt toegekend aan een ondernemer die een duidelijke band heeft met de Universiteit Twente en die zich heeft bewezen met goed ondernemerschap. De prijs is een eerbetoon aan de vroegere rector magnificus Harry van den Kroonenberg, die zich destijds bijzonder heeft ingezet om nieuw ondernemerschap vanuit de Universiteit Twente te stimuleren. De prijs, die dit jaar voor de 33e keer wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag en een award.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder / persvoorlichter (aanwezig ma, wo-vr)