Foto: Tide Microfluidics.

Zie Nieuws

Tide Microfluidics grote winnaar COMS 2014 Internationaal succes voor Twentse ondernemers in microbubbels

Tide Microfluidics, spin-off van het MESA+ instituut voor nanotechnologie van de Universiteit Twente, is tijdens COMS 2014 in Salt Lake City (VS) in de prijzen gevallen. Het jonge, innovatieve bedrijfje won tijdens de grote, internationale conferentie over commercialisatie van nanotechnologie zowel de publieksprijs als de Young Technology Award van 5.000 dollar.

Over de winnaar

Tide Microfluidics maakt echo’s twintig keer scherper waardoor een arts sneller en nauwkeuriger een diagnose kan stellen. Dit doen ze door minuscule belletjes te maken die het geluid van de echomachine optimaal reflecteren. Hierdoor zijn de kleinste structuren in organen zichtbaar te maken.

Tide Microfluidics hanteert het Nespresso model. Het bedrijf maakt een apparaat waarmee artsen eenvoudig contrastvloeistoffen kunnen maken aan het bed van de patiënt, afgestemd op de specifieke behoefte. Ze verdienen hun geld met de apparaten om de bellen te maken, en met de bijbehorende sets voor eenmalig gebruik.

Bernd Vinke en Wim van Hoeve van Tide Microfluidics: “Wat ons zover heeft gebracht zijn de rolmodellen, het ecosysteem van Kennispark Twente en de mogelijkheid om soepel op te kunnen starten met behulp van anderen. Daarbij kregen we veel vertrouwen en aandacht.”

Juryoordeel

Uit een deelnemersveld van zes genomineerden was de internationale jury van experts unaniem in hun oordeel. Het verschil werd gemaakt door de introductie van een nieuwe technologie in een grote markt waarin een acute behoefte bestaat om ziektes zoals prostaatkanker pijnloos te detecteren. VeriTran uit New Mexico (VS) werd uitgeroepen als runner-up. VeriTran toonde een business case in de olie- en gaswinning, een miljardenindustrie.

De Young Technology Award

De Young Technology Award is een concept van Powered by Twente Innovation Events. Jaarlijks wordt deze uitreiking georganiseerd op Kennispark Twente en wereldwijd tijdens de internationale conferentie COMS.