HomeNieuwsRisk & Resilience Festival 2018: verminderde vatbaarheid voor veranderingen

Risk & Resilience Festival 2018: verminderde vatbaarheid voor veranderingen

Verandering is onlosmakelijk verbonden met onze samenleving. Sommige veranderingen hebben we in de hand, anderen overkomen ons min of meer. De vraagstukken die met die veranderingen samenhangen zijn ingewikkeld: systemen en structuren zijn niet meer vanzelfsprekend, de omgeving is fijnmazig en moeilijk te doorgronden en de rol van state-of-the-art technologie is steeds prominenter aanwezig. Het Risk & Resilience Festival 2018, dat op 8 november wordt gehouden op de campus van de Universiteit Twente, biedt inzichten hoe we me minder vatbaar voor al die veranderingen worden.

Resilience

Een helemaal sluitende Nederlandse vertaling voor de term Resilience is nog niet gevonden. Letterlijk vertaald is resilience veerkracht. Het omvat een andere manier van tegen risico’s aankijken. In de klassieke risicoleer gaat het vooral over ofwel risico’s accepteren of je er tegen wapenen; resilience bevat meer het idee om mee te bewegen met de verandering, maar om dusdanig goed voorbereid te zijn dat je je vervolgens veerkrachtig weer op kan richten. Daarmee is het meer een natuurlijke en organische wijze van de interactie tussen mens, technologie en omgeving.

Tijdens het Risk & Resilience Festival komen de principes van veerkracht in tal van disciplines naar voren. Daarmee is het een multidisciplinair evenement waar vooral ook het leren van elkaars vakgebied centraal staat. Want of het nou gaat om technologie, financiën of data; in de kern is een veerkrachtige houding noodzakelijk om effectief mee te bewegen met veranderingen in de omgeving.

Programma

Gedurende de dag worden deelnemers in verschillende vormen uitgedaagd om na te denken over risicovraagstukken in acht deelgebieden - Resilience, Strategy, Legal & Compliance, Technology, Finance, Human, Operations en Data - om vervolgens de juiste ingrediënten voor een resilience-aanpak te overdenken.

Keynotes worden verzorgd door onder andere:

  • Prof.dr. Ortwin Renn; wetenschappelijk directeur van het Institute for Advanced Sustainability Studies (IASS) in het Duitse Potsdam. In die rol focust hij zich op systeemrisico’s als bedreiging voor verdergaande duurzame ontwikkeling.
  • Prof.dr. Tatiana Filatova; zij is gespecialiseerd in ‘Economic Modeling for Resilient Societies’. Haar onderzoek focust zich op het ontdekken hoe veranderingen in systemen en interacties, hoe klein of groot ook, leiden tot kritieke transities en regimeverschuivingen op macroniveau in complexe omgevingen. Daarvoor worden onder andere computersimulaties ingezet. Filatova is tevens lid van de stuurgroep van het 4TU Centre for Resilience Engineering.
  • Douglas Orton en Kari O’Grady;co-founders of the Center for Trauma Studies and Resilience Leadership. De combinatie van expertise, in zowel trauma’s als leiderschap in resilience, die binnen het Center aanwezig is, leidt tot praktische inzichten in het bewustzijn van personen en  omgeving gedurende de vele processen die zich voordoen bij een crisis.

Technologie

De toenemende complexiteit en afhankelijkheid van technologie vraagt speciale aandacht. Kritieke infrastructuur als energienetwerken, waterkeringen en transportsystemen zijn hoogtechnologisch en als ze niet werken hebben ze grote impact op onze samenleving. Die vergrote kwetsbaarheid en afhankelijkheid komt in veel programmaonderdelen aan de orde.

aanmelden

De kaartverkoop voor het eendaagse festival met 9 verschillende podia op diverse plekken op de campus van de Universiteit Twente is inmiddels geopend. Aanmelden kan via www.utwente.nl/risk-festival. Daar vindt je ook het volledige programma. Het Risk & Resilience Festival wordt voor de tweede keer gehouden en is een initiatief van PLD, het Professional Learning & Development, dat het executive education van de Universiteit Twente verzorgd, het Genootschap voor Risicomanagement en PRIMO.