HomeNieuwsJeroen Leijten genomineerd voor 'New Scientist Wetenschapstalent'

Jeroen Leijten genomineerd voor 'New Scientist Wetenschapstalent' Stembus geopend

UT-wetenschapper Jeroen Leijten is genomineerd voor de titel Wetenschapstalent 2018, uitgeschreven door het populair-wetenschappelijke magazine New Scientist. Tussen nu en 6 mei is het mogelijk om op hem te stemmen. Jeroen doet onderzoek naar betere overlevingskansen voor in het lab gekweekt weefsel.

Stemmen kan hier.

Wil je beschadigd weefsel, zoals bot of kraakbeen, repareren, dan is het ’t mooist als dit met cellen van het lichaam zélf kan. Het lichaam doet dan het werk en niet bijvoorbeeld een metalen pen of andere kunstmatige oplossing. Het is al goed mogelijk om, met cellen van de patiënt, nieuw weefsel te kweken in het lab. Een probleem, zeker bij grotere oppervlakken, is nog wel de levensvatbaarheid: het weefsel heeft meteen overal zuurstof en voeding nodig, anders sterft het af. Jeroen Leijten werkt aan een oplossing: micromaterialen die het hele weefsel van zuurstof voorzien en een 3D-geprint vaatstelsel dat voor de doorbloeding zorgt. Lukt dit, dan komt de succesvolle toepassing van tissue engineering dichterbij.

Leijten is een van de 25 talentvolle onderzoekers die meedingen naar de titel ‘New Scientist Wetenschapstalent 2018’. Vijf finalisten krijgen tijdens het evenement ‘New Scientist Live’, op 31 mei, de kans om hun onderzoek te pitchen. Die avond volgt dan ook de uitverkiezing. De online stemmen tellen voor 50 procent mee, er is ook een jury-oordeel.

Dr. Jeroen Leijten is verbonden aan de groep Developmental BioEngineering, van prof Marcel Karperien. Hij ontving onder meer al een Veni van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en een ERC Starting Grant van de European Research Council.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin