HomeNieuws'Hoogste tijd voor proactieve en gezamenlijke aanpak DDoS'

'Hoogste tijd voor proactieve en gezamenlijke aanpak DDoS' UT-onderzoekers pleiten voor DDoS-manifest

Een anti-DDoS-manifest is nodig om op een proactieve en collectieve manier DDoS-aanvallen te lijf te gaan en onze vitale infrastructuur te beschermen. Onderzoekers van de Universiteit Twente, SIDN en SURF, pleiten voor een 'DDoS-radar'.

DDoS-aanvallen worden steeds groter en complexer: het gaat al over aanvallen met meer dan een terabit per seconde. Vergelijk dit met recente aanvallen op banken, waarbij zo’n 40 gigabit per seconde - 25 maal minder - op de servers werd ‘afgevuurd’, en het is duidelijk dat de dreiging alleen maar toeneemt. Wat het ook complex maakt, is dat een DDoS-aanval (distributed denial of service) zeer uiteenlopende bronnen gebruikt, tot aan slecht beveiligde computers van particulieren of de sterk groeiende aantallen apparaten die aan het Internet hangen (Internet of Things).

Radar

Een DDoS-radar, zoals de auteurs van de oproep hun remedie noemen, identificeert DDoS ‘fingerprints’, herkent patronen en stelt aanbieders in staat om maatregelen te nemen. Zo nodig helpt de ‘radar’ om te voorkomen dat aanvallen zich verder verspreiden, door de doelen die onder vuur liggen, los te koppelen van de rest van de vitale infrastructuur.

Als een ding duidelijk is, dan is het dat reactieve en individuele acties niet meer volstaan, volgens de auteurs. Zij pleiten voor een gezamenlijke actie van partners uit het Trusted Networks Iniative, het Dutch Continuity Board, de NaWas (nationale ‘wasstraat’ tegen DDoS-aanvallen), banken, overheid en de wetenschap.

Oproep

De oproep is geschreven door UT-onderzoekers Jeroen van der Ham, Jair Santanna en Aiko Pras (Design and Analysis of Computer Systems), samen met Christian Hesselman (SIDN Labs) en Roland van Rijswijk (SURFnet).

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin