Nieuws

UT'er Kerensa Broersen half jaar naar groep Nobelprijswinnaar Dankzij Fulbright-beurs

UT-onderzoeker Kerensa Broersen heeft een Fulbright-beurs ontvangen die haar in staat stelt, een half jaar onderzoek te doen aan de University of California – Berkeley.

Dr Kerensa Broersen is gespecialiseerd in onderzoek naar ziekten als Alzheimer: hoe ontstaan die ziekten en hoe verspreiden ze zich? De Fulbright-beurs stelt haar in staat om in de groep van Nobelprijswinnaar Randy Schekman (2013) onderzoek te doen naar de verdere verspreiding van Alzheimer in de hersenen. “De expertise van Schekman is eiwittransport, vooral in gistcellen”, legt Broersen uit. “Onderzoek laat ziet dat de ziekte in een klein gebiedje in de hersenen begint, maar vervolgens ook andere delen gaat aantasten. Eiwittransport in kleine blaasjes zou hier verantwoordelijk voor kunnen zijn, dat wil ik graag onderzoeken. Het is een buitenkans om ook eens weer echt labwerk te doen, en dan ook nog eens in zo’n topgroep. Daarnaast krijg ik daar een kleine onderwijstaak.” 

Nanomedicine

In haar werk aan de Universiteit Twente, in de groep NanoBioPhysics (instituten MIRA en MESA+) kijkt Broersen bijvoorbeeld naar het ‘misvouwen’ en ophopen van eiwitten in de hersenen, een afwijking die bij Alzheimer maar ook bij onder meer Parkinson en ALS een rol lijkt te spelen. Door de eiwitklontering ontstaan ook nog eens immuunreacties. Is een medicijn denkbaar dat precies ter plekke is af te leveren en de verschijnselen aanpakt? Daarvoor doet zij, met UT-collega’s, onderzoek naar nanodeeltjes die medicijnen kunnen afleveren. Ook wordt een lab-on-a-chip ontwikkeld om te bestuderen wat er gebeurt. Het onderzoek dat zij nu in Amerika kan doen, leert haar nog beter te begrijpen wat er met de eiwitten in de hersenen gebeurt, verwacht zij.


Het Fulbright programma is een wereldwijd programma voor bilaterale uitwisseling tussen de Verenigde Staten en een partnerland en vindt in meer dan 160 landen plaats. Fulbright-beurzen stellen studenten, promovendi of ‘senior scholars’ in staat ervaring op te doen in de VS.

Op de website van het Fulbright Center staat alle informatie over de mogelijkheden en voorwaarden.

Wiebe van der Veen
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)