Nieuws

Boukje de Gooijer en Andries van der Meer sprekers NWO Bessensap 2017 Amsterdam

Op vrijdag 16 juni organiseert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), in samenwerking met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek- en communicatie Nederland (VWN) het evenement Bessensap.

Locatie is dit jaar De Rode Hoed in Amsterdam. Bessensap is hét event dat journalisten, wetenschappers en voorlichters bij elkaar brengt. UT-wetenschappers Boukje de Gooijer en Andries van der Meer zijn namens de UT spreker tijdens het evenement.

Over de fabriek van de toekomst

Boukje de Gooijer van de faculteit Engineering Technology spreekt over de toekomstige industrie. Met de stijgende kwaliteit van producten uit lageloonlanden is innoveren in de Nederlandse maakindustrie hard nodig. Om de krachten van bedrijven en kennisinstellingen te bundelen, zijn er afgelopen jaren verschillende Fieldlabs gestart waar samen geïnnoveerd kan worden op weg naar ‘slimme industrie’. Alleen zo houden wij deze fabrieken in Nederland. In haar presentatie neemt Boukje de Gooijer je mee naar de fabriek van de toekomst. Samen doorloop je het proces van productontwikkeling tot consumentgebruik. Zo geeft Boukje een mooi overzicht van het huidige wetenschappelijk onderzoek en legt ze bij elke stap uit hoe we deze meer smart kunnen maken.


Orgaanchips

Dr. Andries van der Meer spreekt over orgaanchips. In Nederland hebben technologen en pioniers in de medische biologie een beweging opgezet om levende miniatuurversies van specifieke personen en hun organen te ontwikkelen: ‘organs-on-chips’ worden zulke modelorgaantjes genoemd. Orgaanchips. De impact van deze eenvoudig ogende technologie zal groot zijn: de farmaceutische industrie kan meer en beter toegespitste medicijnen ontwikkelen die enkel worden voorgeschreven aan mensen voor wie ze écht werken.

Dr. Andries van der Meer laat voorbeelden zien van échte orgaanchips, en legt uit hoe op de micrometer nauwkeurig de bouw en structuur van een orgaan wordt nagebootst.

Bessensap bijwonen?

http://www.nwo.nl/actueel/evenementen/bessensap

Wist u dat?

...Bessensap zijn naam ontleent aan een gedicht van Daan Zonderland (1909-1977)? 'Er was eens een professor/ Die at betonnen pap/ Dat deed hij niet uit honger/ Maar voor de wetenschap/ Zijn vrouw stond luid te huilen/ En riep bij ied're hap:/ 'Ach, Hendrik neem tenminste/ Een beetje bessensap.' (De blikken fluit, Utrecht 1948).

Kim Hovestad
Persvoorlichter (aanwezig ma, di-ochtend, do)