Nieuws

Scholieren bedenken oplossingen tijdens Hannover Messe Challenge

150 leerlingen uit Overijssel bezoeken maandag 24 april de Hannover Messe, de grootste innovatie- en technologiebeurs van Europa.

De leerlingen vormen teams, die allemaal een opdracht hebben meegekregen van een bedrijf of organisatie uit Oost-Nederland. Ze gaan naar Hannover om kennis te maken met de internationale wereld van techniek en om inspiratie op te doen voor de uitwerking van hun opdracht. Na het bezoek hebben de leerlingen vier weken de tijd om hun advies te schrijven en een bijbehorend filmpje te maken. Het winnende team ontvangt 500 euro.

Door mee te gaan naar Hannover maken de leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo niet alleen kennis met de nieuwste innovaties en technologische ontwikkelingen. Ze ontdekken ook waar hun interesse binnen wetenschap en technologie naar uit gaat. Dit kan hen helpen bij het maken van de juiste studiekeuze.

Verminderen geneesmiddelenresten in water

Een team vwo-leerlingen gaat bijvoorbeeld aan de slag met het vraagstuk van Waterschap Vechtstromen. Hen is gevraagd om een advies met maatregelen om ervoor te zorgen dat er minder geneesmiddelresten in het watersysteem terechtkomen. Dit kunnen zowel technische maatregelen (hoe haal je de resten uit het water) als sociale maatregelen (hoe zorg je ervoor dat de resten niet meer in het water terechtkomen) of een combinatie van beide. Andere bedrijven en organisaties die meedoen zijn Aannemersbedrijf Haafkes Veldwachter, Robertpack Industrial & Packaging Equipment, Roesingh Research & Development, PHB Deventer, Van Lente systeemintegratie, Van Wijnen Bouw en Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Uitstekend perspectief op de arbeidsmarkt

De organisatoren van de Challenge en de deelnemende bedrijven en organisaties willen de interesse van leerlingen aanwakkeren voor een technische opleiding en – na afronding daarvan – een baan in de techniek. Zowel nu als in de toekomst is er groeiende vraag naar hoog opgeleide technici in Oost-Nederland. Niet alleen in de high tech industrie maar ook in sectoren als de gezondheidszorg, bouw en logistiek. De keuze voor een technische opleiding biedt daarmee een uitstekend perspectief op de arbeidsmarkt.  

Over de Challenge

Na het succes van vorig jaar wordt de Hannover Messe Challenge dit jaar opnieuw georganiseerd. In de Challenge werken Universiteit Twente, Saxion, Windesheim, Techniekpact Twente, TechYourFuture en Platform Techniek Deventer samen.

Meer informatie

Meer informatie over de Hannover Messe Challenge 2017 is te vinden op http://www.hannovermessechallenge.nl/ en via #NLHannoverMesse

Martine van Hillegersberg
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)