HomeNieuwsTweede editie MOOC Supply Chain Innovation gaat van start

Tweede editie MOOC Supply Chain Innovation gaat van start

Op 6 maart is het zo ver. Dan gaat de MOOC Supply Chain Innovation van de Universiteit Twente voor de tweede keer van start.

De eerste versie, waarvoor ruim 8000 deelnemers van over de hele wereld zich inschreven, werd door de deelnemers erg goed beoordeeld. Binnen deze gratis online cursus leren cursisten in zes weken onder meer de keten waarin ze werken te verbeteren en te verduurzamen.

Meer dan 90 procent beoordeelde de eerste versie va de MOOC ‘excellent’ of ‘goed’. Bij de ruime meerderheid sloot het niveau goed aan op de verwachtingen, al liet een deel van de deelnemers weten dat de MOOC iets moelijker was dan ze vooraf verwachtten. De duur van de MOOC was volgens de overgrote meerderheid goed gekozen. Ook waren de geënquêteerde deelnemers uitermate positief over de betrokkenheid van de docenten.

Aanpassingen

Prof. dr. Jos van Hillegersberg, coördinerend docent van de MOOC, is tevreden over het hoge aantal inschrijvingen voor de eerste versie van de online cursus. “Meer dan 8000 is voor zo’n specifiek onderwerp heel mooi.” In eerste instantie had hij het idee om een groot aantal wijzigingen door te voeren in de tweede versie. “Maar, de waardering van de deelnemers was zo hoog dat dit niet nodig was. Wel hebben we allerlei kleine verbeterslagen doorgevoerd. Zo verdelen we deze keer de studielast beter over de weken en maken we de opdrachten kleiner en overzichtelijker. Dit sluit beter aan bij onze deelnemers.” 

Het opzetten van een MOOC

Het opzetten van een MOOC was nieuw voor Van Hillegersberg en collega’s. “Het is erg interessant om te doen en we leren er zelf ook veel van. Je werkt namelijk met een hele nieuwe doelgroep: professionals van over de hele wereld. Deze mensen staan voor andere uitdagingen dan die wij normaal gewend zijn. Denk aan zaken als corruptie en diefstal van goederen. Dit levert hele boeiende discussies op en die maken het ook erg interessant voor ons.”

Op het eerste gezicht heeft het opzetten van een gratis MOOC voor een onderzoeker geen directe voordelen en kost het vooral erg veel tijd. Toch denkt Van Hillegersberg nu al na over een derde editie. “Vooropgesteld, je moet het zelf leuk en interessant vinden om te doen. Maar indirect profiteer je er als wetenschapper ook van. Het is bijvoorbeeld goed voor je naamsbekendheid.” Zo raakte Van Hillegersberg bijvoorbeeld betrokken bij een nieuw initiatief van een groot bedrijf in Nederland dat hem kende via de MOOC. “Verder heb je met de MOOC een middel in handen om je onderzoekresultaten te communiceren en kun je de MOOC gebruiken om nieuwe ideeën te testen, data te verzamelen en enquêtes uit te voeren.” 

MOOC Supply Chain Innovation

Binnen de MOOC Supply Chain Innovation leren cursisten, de keten waarin ze werkzaam zijn met relatief eenvoudige middelen te verbeteren en te verduurzamen. Centraal staan de praktijk, de laatste wetenschappelijke kennis en innovaties uit de ICT-wereld. De cursus richt zich op professionals en studenten die verder willen kijken dan vakgebieden als productie, distributie, marketing en financiën. Hij geeft ze inzicht in het netwerk van activiteiten vanaf de productie tot aan de klant. De tweede editie van de MOOC, die wordt aangeboden via het platform FutureLearn gaat op 6 maart 2017 van start, duurt 6 weken en vraagt een tijdbesteding van circa drie uur per week. 

Aanmelden

Meer informatie over de MOOC en aanmelden kan via de website van FutureLearn.