Nieuws

Duurzaamheidsmissie UT-alumnus in India

Avinash Narayanaswamy, alumnus van de Universiteit Twente, is bezig met een bijzondere missie in India. Hij zet zich in voor de promotie van biodiesel als duurzame brandstof.

Hoogtepunt vormt de mede door hem georganiseerde Eco Driveathon. Deze duurzaamheidsrace start op 17 februari en voert de deelnemers over een route van 700 kilometer dwars door India.

India kampt met vergaande gevolgen van klimaatverandering. De binnenlandse energievraag blijft enorm groeien en India is na 2020 de grootste importeur van ruwe olie. Als er niet meer aandacht komt voor duurzame energie, dreigt het land bovendien de rol als grootste luchtvervuiler over te nemen van China. Avinash doet er alles aan om deze ontwikkeling te stoppen. De kennis die hij opdeed tijdens zijn UT-masters Environmental and Energy Management en Sustainable Energy Technology, helpen hem bij zijn missie. 

Uitstekend alternatief

“Het klimaatprobleem wordt nu eindelijk erkend door de overheid in India”, vertelt Avinash. “Dat is al een grote stap vooruit, maar we zijn er nog lang niet.” Avinash wil de Indiase bevolking duidelijk maken dat biodiesel een prima alternatief is voor gewone diesel en dat aanpassingen aan de automotor vaak niet nodig zijn. “Dat realiseren veel mensen zich helemaal niet. Tijdens de Eco Driveathon laten we zien wat er mogelijk is. Een duurzame toekomst begint bij begrip en gedrag.”
Avinash rijdt zelf ook op biodiesel, die hij onder andere maakt van voedselafval uit restaurants. Zijn opvallende Ford Figo reed al meer dan 40.000 kilometer op biodiesel en trekt veel aandacht in India. Tijdens de recente Asia Pacific Rally Championships, een mega-event, was hij de eerste deelnemer ooit op biodiesel.

Fanatiek in duurzaamheid

Avinash is al sinds zijn jeugd fanatiek bezig met duurzaamheid. Zo maakte hij zijn eigen brandstof, ving regenwater op en composteerde zijn keukenafval. Ook maakte hij afspraken met een lokaal bedrijf om zijn plastic huisafval te recyclen. Zijn duurzame houding werd tijdens zijn studie in Twente verder aangewakkerd. In 2010 maakte hij een trip van ruim 6.500 kilometer door Europa, met als start- en eindpunt Enschede. Samen met een studievriend en met hulp van UT-hoogleraar Joy Clancy legde hij de kilometers af op in Twente gemaakte biodiesel. De trip ontving destijds veel (media)aandacht.

Avinash ontving in 2007 een University of Twente Scholarship om de master Environmental and Energy Management te volgen. In 2015 ontving hij opnieuw een studiebeurs zodat hij ook de master Sustainable Energy Technology kon voltooien. Op de Universiteit Twente leerde hij energievraagstukken zowel technisch, organisatorisch en economisch te benaderen.

Eco Driveathon

De Eco Driveathon vindt plaats van 17 tot 19 februari. De duurzaamheidsrace wordt georganiseerd door het Centre for Incubation, Innovation, Research and Consultancy (CIIRC) waarvoor Avinash werkt. De route loopt van de miljoenenstad Bangalore naar Sringeri en terug. Deelnemers kunnen kiezen voor verschillende blends (10, 20 of 30 procent) van biodiesel. De race krijgt veel aandacht in India.