HomeNieuwsTerugblik Dies Natalis 2017: Create, Connect, Contribute

Terugblik Dies Natalis 2017: Create, Connect, Contribute

Hoe blijven we als universiteit continu onze maatschappelijke meerwaarde vergroten? Die vraag stond centraal tijdens de Dies Natalis, de jaarlijkse viering van de verjaardag van de Universiteit Twente. Het antwoord op die vraag ligt vervat in het thema van de 56e Dies Natalis: "Create, Connect, Contribute".

Blijvend van waarde

Rector Thom Palstra reflecteerde in zijn speech op de wijze waarop de universiteit blijvend van waarde kan zijn voor de samenleving. De nadruk moet daarbij liggen op de opgaven die er toe doen. Palstra: "Als Universiteit Twente moeten we ons richten op interdisciplinair onderzoek op thema's met grote economische en maatschappelijke potentie. En we moeten ook durven te kiezen niet langer onze energie te steken waar dat niet het geval is."

Niet alleen de inhoud is relevant, ook de wijze waarop de universiteit in de samenleving staat: hoe excellent onderwijs en onderzoek zich verhoudt tot de praktijk. Palstra: "En dan is excellentie meer dan het winnen van een wetenschappelijke prijs of een publicatie in een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift. Het gaat er ook, om om anderen in staat stellen succesvol te zijn, om het nemen van een voorname rol in de wetenschappelijke gemeenschap en in de samenleving. Wetenschappelijke ontwikkelingen over de gehele wereld gaan zo enorm snel, dat individuele excellentie alleen niet voldoende is. Er is teamwork nodig, de enige manier om bij te dragen aan het oplossen van de grote complexe opgaven zoals verwoord in de UN Sustainable Development Goals of the European Grand Challenges."

Universiteit Twente - ons verhaal

Dat teamwerk moet zich wat Palstra betreft concentreren op de terreinen waarop de Universiteit Twente haar grootste sterktes kent. Tijdens de Dies werden die thema's gepresenteerd: 

  • Improving healthcare by personalized technologies
  • Creating intelligent manufacturing systems
  • Shaping our world with smart materials
  • Engineering our digital society
  • Engineering for a resilient world

De Universiteit Twente wil met haar inhoudelijke sterktes en cross-disciplinaire way-of-working bewijzen dat zij hierin het verschil maakt. Met de thema’s plaatst de UT onderzoek en onderwijs in een context die duidelijk en relevant is voor externe stakeholders zoals overheid, bedrijfsleven en studenten. Een profilering, die gezien mag worden als een open uitnodiging aan de maatschappij om in contact met ons te komen, aldus Palstra.

Suzanne Hulscher: coastal dynamics

De Diesrede werd dit jaar uitgesproken door Suzanne Hulscher, Professor in Water Engineering & Management. Zij ging in haar rede in op coastal dynamics. "Ik heb getracht inzichtelijk te maken dat natuurlijke processen ons kunnen beschermen tegen extreme omstandigheden", besluit Hulscher haar rede. "We kunnen niet alle mogelijke risico's wegnemen. Soms is de natuur onze vijand, maar in veel gevallen een vriend of partner in het vinden van een oplossing. Voor veerkrachtige en duurzame oplossingen moeten we ons vormen naar en met de natuur, en op zoek gaan naar op natuur gebaseerde oplossingen. Een interessante vraag is: als we vandaag zouden beslissen, zouden we dan de Afsluitdijk op dezelfde wijze bouwen als we destijds gedaan hadden?"

Feestelijke plechtigheden

Traditioneel worden tijdens de Dies Natalis de Overijssel PhD-Award en de Professor De Winterprijs uitgereikt. De Overijssel PhD-Award werd door waarnemend Commissaris van de Koning Eddy van Hijum uitgereikt aan Dong Nguyen. Ainara Garde ontving uit handen van Wilma van Ingen van het Universiteitsfonds Twente de Professor De Winterprijs.

> Lees meer over de Overijssel PhD-Award van Dong Nguyen
> Lees meer over de Professor De Winterprijs voor Ainara Garde

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)