Nieuws

Nieuwjaarsontbijt 2017: gelukswensen en een vooruitblik

Een recordaantal van duizend deelnemers schoof dit jaar aan bij het traditionele Nieuwjaarsontbijt van de Universiteit Twente.

In beweging

De informele bijeenkomst vormt de opening van het nieuwe jaar, een jaar dat volgepakt is met nieuwe ontwikkelingen. Collegevoorzitter Victor van der Chijs sprak zijn gelukswensen voor het nieuwe jaar uit en lichtte er een aantal van die nieuwe ontwikkelingen uit.

De UT is letterlijk en figuurlijk in beweging. Zo worden er grote stappen gemaakt met de renovatie van de Technohal en Hogekamp en is er volop bouwontwikkeling op het Kennispark. Komend jaar worden ook grote stappen gemaakt met UT2020, de nieuwe organisatieontwikkeling van de Universiteit Twente, die er voor moet zorgen dat de UT meer agile werkt en organisatorisch aansluit op de wensen en eisen van het onderwijs en onderzoek.

Later deze maand verwelkomt de UT het Duitse Fraunhofer op de campus en in maart staat de opening van een Max Planck Center op het programma. Samen met regionaal dagblad Tubantia ontvangt de UT in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart de lijsttrekkers van de grote politieke partijen. De lijsttrekkers geven een masterclass en gaan in gesprek met de gasten.

Het UT Nieuws krijgt een nieuwe naam: U-Today. Onlangs kwam de laatste papieren editie van het UT Nieuws uit, de redactie gaat zich vanaf nu primair online manifesteren. Victor van der Chijs kondigde de Entrepreneurial Challenge aan, een wedstrijd waarin studenten worden uitgedaagd met spraakmakende en kansrijke ondernemersideeën te komen. De ideeën worden door een vakkundige jury beoordeeld. Later dit jaar volgt het startschot voor de Challenge.

UT in de Mediaprijs

Traditioneel wordt bij het nieuwjaarsontbijt de UT in de Mediaprijs uitgereikt. De prijs gaat naar onderzoekers die er het afgelopen jaar het best in slaagden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Dimitrios Stamatialis, die onder andere afgelopen jaar aan een functionele bioartificiële nier werkte, won de prijs dit jaar. Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement werd tweede, voor Hans Heerkens, luchtvaartspecialist.

Dit jaar werd voor het eerst de UT Social Mediaprijs uitgereikt. Alma Schaafstal was de gelukkige eerste ontvanger van de prijs. Alma is sinds augustus 2015 opleidingsdirecteur bij Create en steekt veel tijd en energie in social media. Met succes, want zowel via haar eigen accounts als die van de opleiding heeft ze een groot bereik. Bonuspunten waren er bovendien voor het gebruik van Instagram.

De studentondernemers die de AerVideo ontwikkelden en daarmee een succesvolle crowdfundingactie op Kickstarter hielden, wonnen de Mediaprijs voor de studenten. Bart Klaassen was de meest succesvolle promovendus in de media, hij was afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws met een sensorpak voor thuismonitoring.

Muzikale omlijsting

Zangeres Jennie Lena, bekend van haar succesvolle deelname aan de The Voice of Holland, zorgde voor de muzikale omlijsting van de ochtend. Met haar aanstekelijke enthousiasme kreeg ze de gasten zowaar op de dansvloer.