HomeNieuwsUT partner in Space53

UT partner in Space53 Testlocatie drones Vliegbasis Twente

De Universiteit Twente neemt deel aan Space53, de eerste nationale testlocatie voor drones en unmanned systems.

Samen met andere kennisinstellingen uit de regio, Saxion en ROC van Twente, heeft de Universiteit Twente zich verbonden aan Space53, voor onderwijs, onderzoek en business. Belangrijke partner in Space53 is Nokia.

Space53 gaat drones en unmanned systems testen op de voormalige Vliegbasis Twenthe en ook op kleinere locaties, bijvoorbeeld in labs op de campus. UT-bestuursvoorzitter Victor van der Chijs ziet verschilllende kansen voor de nieuwe samenwerking: “Wij kunnen helpen met innovatieve oplossingen voor vraagstukken rond de safety en security van drones: de techniek, de governance en ook de gedragswetenschappelijke kant. Onze faciliteiten, zoals het DesignLab en de windtunnel, staan hiervoor ook open.” 


De UT wil gaan werken aan een onderwijstrack op het gebied van drones, terwijl het ROC een pilotenopleiding gaat opzetten. In het robotica-onderzoek van de UT krijgen drones nu al veel aandacht, bijvoorbeeld in het Europese Sherpa-project, waarin robots en drones helpen bij reddingsacties in de bergen. Spinoff onderneming Clear Flight Solutions richt zich op robot-roofvogels die bijvoorbeeld ganzen verjagen bij een startbaan. Oprichter Nico Nijenhuis is tevens mede-oprichter van Space53. 

Verkeersmanagement

In Space53 gaat Nokia een intelligent verkeersmanagementsysteem, voor drones testen en verder ontwikkelen. Dit heet Unmanned Aerial System Traffic Management  (UTM). “Om de veiligheid te garanderen, hebben we niet alleen smart drones nodig, maar ook een intelligent verkeersmanagementsysteem. We zijn op dit moment de enige telecompartij die hierin actief is. Space53 biedt ons de juiste omgeving en faciliteiten om de UTM, in samenwerking met kennispartners, grondig te kunnen testen en perfectioneren”, aldus Thorsten Robrecht, Nokia’s vice-president Advanced Mobile Networks Solutions. 

Volgens burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede is Space53 een concept dat toekomstige wereldspelers gaat aantrekken: “Testcentra zijn onmisbaar voor de groei van de sector voor onbemande systemen. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd.” 

EEn loket voor snellere ontwikkeling

Professionele partijen vanuit de hele wereld kunnen zich via www.space53.nl melden om hun oplossing te testen of samenwerking te zoeken. Via één portaal worden alle zaken geregeld om te kunnen testen. De samenwerking met Nokia is één van de eerste internationale samenwerkingsprojecten om op de gecontroleerde, afgesloten site van Space53 volledig nieuwe systemen te testen en verder te ontwikkelen. De lancering van Space53 draagt ook bij aan een succesvolle ontwikkeling van Technology Base Twente, een bedrijventerrein voor innovatieve maakindustrie op de voormalige vliegbasis.

Visueel voorproefje

Tijdens de lancering zijn in totaal acht demonstraties gegeven van wat er op dit moment mogelijk is met drones en andere unmanned systems. De ruim driehonderd genodigden uit binnen- en buitenland zagen maandag 26 september onder meer een voorbeeld van ‘swarming': het gecontroleerd samen laten vliegen en samenwerken van meerdere drones bij het oplossen van bijvoorbeeld complexe veiligheidsvraagstukken. Ook het UTM systeem van Nokia is gedemonstreerd. Dit gebeurde onder meer in een setting waarbij meerdere drones in een rampscenario met elkaar samenwerken en informatie uitwisselen zonder risico’s voor de veiligheid op te leveren.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin