HomeNieuws3-daagse ‘transformeren = experimenteren’

3-daagse ‘transformeren = experimenteren’

Positieve gezondheid meets positieve psychologie.

Hoe versterken deze perspectieven elkaar en wat kunt u ermee praktijk en beleid van het sociale domein? Van woensdag 21 september t/m vrijdag 23 september organiseren de UT, Saxion, Arcon, GGD Twente, Stimuland en ZonMW het event ‘Transformeren = Experimenteren’. De eerste dag gaat over WETEN en is vooral bedoeld voor wetenschappers, docenten en anderen geïnteresseerden. Dag twee gaat over KUNNEN. Hoe kan kennis ook toegepast worden? Deze dag is bijzonder geschikt voor professionals in het sociale domein, beleidsmedewerkers, raadsleden etc. De laatste dag over DOEN wordt een actief festival en is vooral voor burgers.

Het sociale domein is aan het veranderen richting meer zelfregie en zelfredzaamheid. Om de transformatie vorm te kunnen geven worden positieve psychologie en positieve gezondheid steeds belangrijker. Hierover gaat de 3-daagse ‘Transformeren = Experimenteren’.

Woensdag 21 september: WETEN

Op dag 1 met als thema Weten wordt een masterclass gegeven, waar wetenschappers hun onderzoek over de zelf-determinatie theorie delen; ieder mens heeft drie psychologische basisbehoeftes die vervult moeten worden om gelukkig te kunnen zijn. Er wordt bediscussieerd hoe we deze behoeftes aan autonomie, competentie en verbondenheid in de zorg en bij kwetsbare mensen kunnen bevorderen.

Het startschot wordt gegeven door cabaretier Lebbis (Hans Sibbel). Eén van de meest toonaangevende wetenschappers in de (positieve) psychologie, de grondlegger van de zelf-determinatie theorie, Professor Richard Ryan, zal u deelgenoot maken van de nieuwste ontwikkelingen. Hij heeft bijvoorbeeld het begrip ‘intrinsieke motivatie’ bekend gemaakt. Professor Maarten Vansteenkiste uit België, de expert op het gebied van zelf-determinatie theorie in Europa, deelt graag zijn kennis met u over de zelf-determinatie op het gebied van therapieën.

Donderdag 22 september: KUNNEN

Op dag 2 met als thema Kunnen gaat het over hoe we deze kennis in de praktijk kunnen toepassen. Hier geldt: Positieve gezondheid meets positieve psychologie. Hoe versterken deze perspectieven elkaar en hoe kan dit worden benut door professionals in beleid en praktijk van het sociale domein? Ook hier zal Richard Ryan een keynote lecture geven, net als dr. Machteld Huber. Zij is in 2015 uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid. Ze heeft met haar nieuwe definitie van ‘positieve gezondheid’ de nadruk verlegd van ziek zijn naar gezond zijn. Daarmee wordt waarde toegekend aan de kracht van personen met minder goede gezondheid of omstandigheden. Door middel van een aantal workshops hebben bezoekers de keuze in welke onderwerpen ze zich verder willen bekwamen.

Vrijdag 23 september: DOEN

De 3-daagse wordt afgesloten met het Festival 'Durf te doen', geheel in het teken van Doen, waar burgerinitiatieven hun ideeën delen.

Meer informatie over de aanmelding en het programma vindt u op de site: http://www.transformerenisexperimenteren.nl/.

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)