HomeNieuwsValorisatie in beeld: High Tech Factory
UT High Tech Factory

Valorisatie in beeld: High Tech Factory Hoogwaardige test- en productiefaciliteiten

Voor jonge high-tech bedrijven is het soms lastig om door te groeien, omdat banken en andere investeerders terughoudend zijn om financiering te verstrekken.

Deze bedrijven hebben behoefte aan hoogwaardige laboratoria, cleanrooms met veelal kostbare apparatuur. De High Tech Factory op de campus van de UT biedt onderdak aan deze bedrijven. Ze kunnen er prototypen ontwikkelen om hun producten te produceren, testen, assembleren en verpakken. De High Tech Factory, gevestigd in het voormalige NanoLab van het UT-onderzoeksinstituut MESA+, heeft circa 5.000 vierkante meter hoogwaardige laboratoria met test- en productiefaciliteiten en kantoorruimte.

Apparatuur leasen

Een speciaal fonds, het High Tech Fund, stelt high-tech ondernemers in staat om te werken met de meest geavanceerde en vaak dure apparatuur. Het fonds schaft apparatuur aan die een gebruiker vervolgens kan leasen. Op deze manier stimuleren het fonds en de High Tech Factory ondernemerschap op het gebied van de micro- en nanotechnologie en medische technologie. Onder andere spin-off bedrijven van de UT maken gebruik van deze faciliteiten.

Symposium: Open innovaties in Micro- en Nanotechnologie

Op 14 september organiseert High Tech Factory samen met MESA+ Nanolab een Symposium: Open innovaties in Micro- en Nanotechnologie. Tijdens dit event is er aandacht voor de rol van de Twentse hoogwaardige infrastructuur voor onderzoek en innovatie binnen de topsectoren Chemie en High Tech Systemen en Materialen. Inspirerende sprekers zijn aanwezig, zoals Gerard van Harten (boegbeeld topsector Chemie), Ronny van ’t Oever (Micronit) en Han van Egmond (Medspray). Tevens zijn er verschillende demonstraties te bekijken (waaronder: BuBble Bags en Multilayer spiegels). Tenslotte wordt er stil gestaan bij een aantal recente feestelijke ontwikkelingen, waaronder een financiële bijdrage van Toekomstfonds, een toekenning van het iLab Label van de topsector Chemie aan de High Tech Factory en de viering van het jubileum van het Nanolab.

Toekomstfonds

Het Ministerie van Economische zaken kent een financiële bijdrage toe aan de activiteiten van het NanoLabNL als onderdeel van het zogenaamde Toekomstfonds. Het NanoLab gaat de toelage inzetten voor apparatuur om de materiaalkundige proceslijn te versterken onder andere voor samenwerking met bedrijven.

ILAB

High Tech Factory iLab is een onderdeel van het landelijke iLab.COCi network ChemieLink. iLabs zijn hotspots voor nieuwe bedrijvigheid die als zodanig erkend zijn door de Topsector Chemie. Zij zijn onderling verbonden en treden onder de naam ChemieLink naar buiten om kennis en best practices uit te wisselen.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)