HomeNieuwsUT'ers genomineerd voor wetenschapstalent

UT'ers genomineerd voor wetenschapstalent

Het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist publiceert 25 namen van wetenschappers die meedingen naar de prijs voor het grootste wetenschapstalent van Nederland en België.

Door te stemmen via www.newscientist.nl/talent kan het publiek meebepalen wie deze prijs wint. De online stembus sluit op 8 september.

De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent werd vorig jaar in het leven geroepen om jonge wetenschappers de kans te bieden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

De genomineerden uit Twente

Bas Borsje 

Door de stijging van de zeespiegel worden kustgebieden steeds kwetsbaarder. Bas Borsje onderzoekt hoe ‘zachte structuren’ de kust kunnen beschermen tegen overstromingen.
Lees verder en stem …

Tatiana Filatova 
Wereldwijd ervaren mensen op dit moment al de gevolgen van de klimaatverandering. Ze worden geconfronteerd met overstromingen, droogte en met de migratie die daarbij gepaard gaat. Tatiana Filatova ontwikkelt computersimulaties die helpen bij het maken van de juiste beleidsbeslissingen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten.
Lees verder en stem …

Loes Segerink 
Ongeveer 5 procent van alle stellen blijft ongewild kinderloos. Loes Segerink ontwikkelde een vruchtbaarheidschip waarmee mannen thuis zelf de kwaliteit van hun sperma kunnen meten.
Lees verder en stem …

Gedeeltelijke publieksprijs

Achttien universiteiten uit België en Nederland hebben de afgelopen maanden hun jonge talenten aangedragen. Uit deze kandidaten heeft New Scientist 25 toptalenten geselecteerd. Een vakjury – dit jaar voorgezeten door Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Rik Torfs (rector van de KU Leuven), en verder bestaande uit juryleden Liesbet Geris (voorzitter Jonge Academie Vlaanderen), Huib de Jong (rector van de Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar aan de Universiteit Twente) en New Scientists Jim Jansen – zal zich de komende weken buigen over deze vijfentwintig genomineerden.

Om de uiteindelijke winnaar te bepalen, wordt het oordeel van het online stemmende publiek gecombineerd met de (even zwaar tellende) keuze van de jury. De winnaar van de titel Wetenschapstalent 2016 ontvangt een geldprijs van 2500 euro. Dit bedrag is mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.

Vijf best scorende onderzoekers

Op 22 september wordt in Hotel Casa 400 te Amsterdam bekendgemaakt wie zich het New Scientist Wetenschapstalent van 2016 mag noemen. Als onderdeel van het evenement New Scientist Live: Brein geven de vijf best scorende onderzoekers een presentatie over hun onderzoek.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)