HomeNieuwsTon van den Boogaard president Esaform

Ton van den Boogaard president Esaform

UT-hoogleraar Ton van den Boogaard is benoemd tot president van Esaform, de toonaangevende organisatie in Europa op het gebied van materiaalomvorming. Hij kreeg de functie tijdens het jaarlijkse vakcongres van Esaform in het Franse Nantes. 

Van den Boogaard is hoogleraar Nonlinear Solid Mechanics (niet-lineaire vaste stof mechanica) bij de faculteit CTW. Hij ontwikkelt modellen voor het mechanisch gedrag van materiaal en schakelt onder meer zijn expertise in om van slimme fabrieken een succes te maken.

Sterkere focus op industrie

“Ik ben erg trots, dit is een prestigieuze functie”, zegt Van den Boogaard. “En ik ga gelijk aan de slag, want ik wil de banden van Esaform met de industrie verstevigen.”

Esaform heeft zo’n 300 leden. Vooral uit Europa, maar ook de VS en Azië zijn vertegenwoordigd. De focus ligt op het onderzoek naar omvormen van materialen, zoals metalen, polymeren en composieten. Industriële partners komen uit de automotive-, vliegtuig- en metaalindustrie.

Esaform en Van den Boogaard zijn tevens bezig met een samenwerking met The Japan Society for Technology of Plasticity, de Japanse evenknie op het gebied van plastische omvorming.

Van den Boogaard sprak eind vorig jaar zijn oratie uit over de grote rol die de UT kan spelen bij de opkomst van slimme fabrieken.