HomeNieuwsUT helpt in Euregionale bestrijding van antibioticaresistentie
Foto door Gijs van Ouwerkerk

UT helpt in Euregionale bestrijding van antibioticaresistentie

De laatste jaren neemt het aantal infectieziekten bij de mens veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën flink toe (Jones, Nature vol 451).

Gedurende de laatste decennia is een aantal nieuwe infectieziekten opgetreden, waarbij er sprake is van overdracht van dier naar de mens. Denk aan HIV, SARS, MRSA en Vogelgriep. eHealth hoogleraar van Gemert-Pijnen aan de UT ontvangt een omvangrijke subsidie voor onderzoek op dit gebied.

Om infectieziekten tegen te gaan, gingen op 28/29 november de twee INTERREG V A-projecten EurHealth-1Health en health-i-care van start. In beide projecten zijn rond 50 partijen betrokken – kennis- en zorginstellingen, en 30 MKB-bedrijven – die in Nederland en Duitsland de veiligheid van de zorg willen bevorderen. Projectleider van beide projecten is prof. dr. Alex W. Friedrich, hoofd van de afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De UT is een van de grootste partijen in dit project en tevens de enige technische universiteit. Lisette van Gemert-Pijnen, UT hoogleraar Persuasive Health Technology van de faculteit Behavioural, Management & Social Sciences (BMS): “Met onze expertise van eHealth en GeoHealth willen wij een substantiële bijdrage leveren aan de infecties die worden veroorzaakt door bijzondere resistente micro-organismen (BRMO) en op het voorkomen van antibioticaresistentie bij mens en dier.”

Van de in totaal 11.9 miljoen subsidie die ter beschikking is gesteld voor beide projecten, gaat een aanzienlijk deel uit beide projecten aan de UT voor onderzoek in de komende 4 jaar, met twee Aio’s en een postdoc. Prof. van Gemert-Pijnen: “Zowel minister Schippers als het CvB heeft bij de provincie Overijssel aangegeven dat het thema met name in deze regio veel aandacht behoeft. In Twente is het risico op dergelijke infecties hoog vanwege de intensieve veeteelt en we hebben hier ook te maken met een relatief grotere groep kwetsbare ouderen. Daarnaast grenzen we aan Duitsland, ook hier is sprake van intensieve veeteelt.”

EurHealth-1Health project

Het project EurHealth-1Health richt zich op een van de grootste uitdagingen waar de gezondheidszorg voor staat: het voorkomen van infecties die niet meer met antibiotica te behandelen zijn. Daarvoor is het noodzakelijk de gehele ontstaansketen van antibioticaresistentie aan te pakken. Dit is slechts mogelijk door toepassing van een integraal “1Health-concept” de gezondheid van mens en dier hangt rechtstreeks samen en wordt mede bepaald door het milieu. De bevolking wordt ouder, comorbiditeit neem toe en de gevoeligheid voor infecties stijgt. Gezamenlijke voorlichting en opleiding in de gezondheidszorg, de veterinaire sector en de landbouw zijn van groot belang.

Besluitvorming met eHealth technologie

De UT, faculteit BMS, is betrokken om de sector overstijgende besluitvorming te ondersteunen met eHealth technologie. Twee promovendi zullende de komende jaren worden ingezet om op basis van data over infecties, uitbraken en omgeving besluitvormingsmodellen te ontwerpen voor zorgpartijen zodat proactief en gerichte acties mogelijk zijn. Als voorbeeld kan genoemd worden de MRSA uitbraken in verpleeghuizen, ziekenhuizen en bij intensieve veeteelt .

Voorspellende modellen

Van Gemert-Pijnen licht toe: “Collega-onderzoekers van de faculteit ITC hebben veel ervaring in methoden om voorspellende modellen te ontwikkelen op basis van geo-data. Daarnaast heeft de faculteit EWI kennis om mobiliteitsdata met behulp van sensor technologie te analyseren. Samen met onze gedragswetenschappelijke inzichten kan deze kennis gebundeld worden in een – op gebruikers gerichte- technologische ondersteuning. Voor de ontwikkeling van technologie werken wij vanaf de start namelijk altijd samen met de gebruikers van het systeem.  In de toekomst kunnen zorgverleners tijdig geïnstrueerd worden over de kansen op infectiegevaar en real time ondersteund worden met op big-data gebaseerde gerichte adviezen voor besluitvorming”.

health-i-care project

Bij dit project is het vooral de bedoeling de samenwerking ‘kennis - zorg - bedrijf’ te bevorderen om BRMO infecties en antibioticaresistentie te voorkomen. Nederlandse en Duitse experts uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de gezondheidszorg hebben binnen het project health-i-care hun krachten gebundeld. Van Gemert-Pijnen: “Bekeken wordt hoe eHealth ingezet kan worden voor training van zorgpartijen via eLearning programma’s. Hiervoor zet de UT onder meer een post doc in de komende jaren. De UT fungeert als kennispartner voor de MKB’s en de spin-off bedrijven zowel in de eerste fase in het ontwikkelingsproces van innovaties als bij het daadwerkelijk in de markt zetten van eHealth diensten en -producten.”

Grensoverschrijdend

Beide projecten worden de komende jaren uitgevoerd in de grensregio tussen Nederland en Duitsland, voortbouwend op het grensoverschrijdend netwerk dat in vorige projecten (MRSA-net; EurSafety) in de afgelopen 8 jaar is opgebouwd met universiteiten, ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsenzorg.

eHealth

Binnen de UT is eHealth een belangrijk thema. Het onderzoek en onderwijs van eHealth hoogleraar van Gemert-Pijnen richt zich op ontwerp, implementatie en evaluatie van technologie in de zorg om de kwaliteit van gezondheid en veiligheid te bevorderen. EHealth komt aan bod in de opleidingen Psychologie, Gezondheidswetenschappen, Communicatiewetenschappen, Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde (TG). Nieuw binnen de UT is de mastertrack Monitoring en Persuasive Coaching, een interdisciplinaire samenwerking tussen Health Psychology (BMS), EWI en Gezondheidswetenschappen. Studenten zullen aan de slag gaan met echte data uit beide projecten en zullen deze vertalen in persuasieve coaching voor besluitvorming.

GeoHealth

Volgens Prof. Dr van Gemert-Pijnen is de aandacht voor GeoHealth bij de UT relatief nieuw. Ze werkt op dit gebied nauw samen met onderzoekers uit de faculteiten ITC en EWI en wetenschappers van de University of Waterloo (Canada). Het gaat hierbij altijd om de vraag hoe we data verkregen uit het monitoren van infecties, gedrag of mobiliteit kunnen vertalen naar een gepersonaliseerd persuasief coaching systeem. Gepersonaliseerd wil zeggen dat de eindgebruiker centraal staat.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze projecten kunt u terecht bij persvoorlichter Martine van Hillegersberg

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)