Nieuws

UT-alumni ASML bezoeken campus 'Homecoming day'

De Universiteit Twente ontving deze week 35 alumni die bij ASML werken, voor een hernieuwde kennismaking met hun alma mater.

In totaal werken er meer dan 300 UT-afgestudeerden bij ASML. Ze hebben allemaal een uitnodiging ontvangen voor een ‘homecoming day’ op 20 December: een mooie manier om de banden aan te halen en kennis uit te wisselen.

Extreem-ultraviolet

ASML is wereldmarktleider in machines voor de fabricage van halfgeleiderchips. Deze machines, die patronen aanbrengen in het silicium, hebben een ongekende nauwkeurigheid. Dat is bijvoorbeeld nodig voor de nieuwste generatie chips voor smartphones, die miljarden onderdelen bevatten op nanoschaal. Het licht dat gebruikt wordt voor het afbeelden en schrijven van de patronen is geen zichtbaar licht meer, maar extreem-ultraviolet. Lenzen maken dan plaats voor speciale spiegels bestaand uit ultradunne laagjes. En daar is de groep XUV Optics van prof. Fred Bijkerk in gespecialiseerd: zijn onderzoekers werken zeer nauw samen met ASML, lenzenfabrikant Zeiss en partners in de regio zoals DEMCON. Ook op het gebied van de regelsystemen en mechatronica voor de chipmachines werkt de UT met ASML samen.

Veel vacatures

Tijdens de homecoming day hebben de ASML’ers kunnen kennismaken met de laatste stand van zaken in het onderzoek en was er ook volop gelegenheid nieuwe mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. Daarnaast maakten de alumni kennis met onder meer het MESA+ NanoLab, het in 2014 geopende DesignLab en het solar team. De high tech onderneming uit Veldhoven, waar wereldwijd 15.000 mensen werken, biedt veel mogelijkheden voor afgestudeerden van vrijwel alle UT-richtingen.

Wiebe van der Veen
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)