HomeNieuws1,7 miljoen euro voor onderzoek naar Personalized Medicine

1,7 miljoen euro voor onderzoek naar Personalized Medicine

De vakgroep HTSR van het MIRA onderzoeksinstituut (Universiteit Twente), het Luxembourg Institute of Health (LIH) en de Universiteit van York hebben een samenwerkingscontract ondertekend voor het versterken van het onderzoek naar personalized medicine. Met personalized  of precisie-geneeskunde wordt bedoeld dat behandelingen steeds meer op individuele eigenschappen van patiënten is gericht en daarmee effectiever wordt en minder bijwerkingen heeft. Personalized medicine is een nieuwe ontwikkeling in de geneeskunde in reactie op de grotendeels uniforme behandeling voor groepen patiënten. 

De voornaamste klinische toepassing van personalized medicine zien we in de oncologie, maar ook bij diabetes, cardiovasculaire en reumatische ziekten. De overeenkomst omvat de werving van nieuwe onderzoekers in Luxemburg, York en Twente, aldus Prof. IJzerman, hoofdonderzoeker in Twente.  Het budget van 1,7 miljoen euro voor vier jaar zou ook externe financiering moeten aantrekken, voor het versterken van de onderzoekscapaciteit in de drie instituten. 

De drie partijen die de samenwerkingsovereenkomst ondertekenen, zijn ook de initiatiefnemers van een internationale samenwerking  op hetzelfde onderzoeksgebied, waarvan ook het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle (USA), het Nederlandse Kankerinstituut (NKI) en de Universiteit van Medische Informatica en Technologie (UMIT) in Oostenrijk deel uitmaken. Het consortium, dat bekend staat als het Global Initiative for Translational Health Economics, organiseert op 30 september a.s. in Wenen zijn vierde jaarlijkse bijeenkomst.  

Personalized medicine en doelmatigheid van zorg

In het onderzoeksprogramma van  de vakgroep HTSR worden besliskundige modellen ontwikkeld, waarmee de doelmatigheid van bijvoorbeeld nieuwe moleculaire diagnostiek. Het gaat dan om verschillende vormen van diagnostiek, zoals in-vitro laboratoriumdiagnostiek, markers op basis van bloed zoals circulerende tumorcellen en andere moleculaire markers die gecorreleerd zijn met ziekteverloop en uitkomsten van behandeling. Het voordeel van het gebruik van dergelijke markers, is dat kostbare behandeling met geneesmiddelen kan worden beperkt tot die patiënten die op de behandeling reageren. Daardoor worden de resultaten voor patiënten beter en kan worden bespaard op de zorgkosten. Het onderzoek van HTSR is gerelateerd aan het onderzoek van andere MIRA leerstoelen zoals het onderzoek van Leon Terstappen naar circulerende tumorcellen (CTC). Ook wordt samengewerkt met de Formele Methoden en Technieken (FMT) groep binnen het onderzoeksinstituut CTIT, voor het modelleren van beslissingen van artsen voor het behandelbeleid bij metastatische prostaatkanker met behulp van response markers, zoals CTCs. 

Meer informatie: Prof. Maarten IJzerman, HTSR, 053 - 489 36 84.

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)