HomeNieuwsUT zwembad en douchewater met zonne-energie verwarmd
Zonnepanelen op het terras

UT zwembad en douchewater met zonne-energie verwarmd

“Al enige jaren wilden we dit project graag starten en nu is het dan bijna afgerond”, vertelt Roy Ramakers (Facilitair Bedrijf, onderhoud) met een grote lach op zijn gezicht. De UT, met name ook het FB, zet al enige jaren in om steeds meer duurzaam te werk te gaan. De verduurzaming van het zwembad kan hier een grote bijdrage aan leveren. In samenwerking met diverse FB’ers, Eenheid Campus en diverse aannemers kan het buitenbad nu worden afgedekt en zijn er 40 zonnecollectoren aangelegd.

Energieverbruik zwembad

Om een prettige watertemperatuur te bieden voor zwemmers in het buitenbad, moet de temperatuur aardig constant worden gehouden. Dit maakt dat het water verwarmd moet worden. Dat kost (veel) energie.

Maatregelen: afdekking van het zwembad en diverse zonnepanelen

Om het warmteverlies tegen te gaan, worden de zwembaden buiten gebruik afgedekt. Voor het instructiebad, dat ook overdag afgedekt kan worden, is voor een meer geavanceerde afdekking gekozen: solar lamellen. Deze lamellen houden de uitgaande warmte tegen en laten inkomende warmte (door zonnestralen die erop schijnen) door. Voor het grotere bad is gekozen voor een zogenaamde vouwafdekking, die deels in de grond is gegraven. Zo blijft het zicht van de badmeesters op het bad goed en is het dus nog steeds veilig zwemmen in het UT buitenbad.

In totaal zijn maar liefst 40 zonnecollectoren geplaatst. De panelen liggen op het dak van de kleedkamer, op de bestaande boiler en op het dakterras. De hiermee opgewekte energie wordt gebruikt voor het verwarmen van het zwembadwater, maar ook voor het water van de naastgelegen douches (dit laatste is bijna opgeleverd).                         

Resultaat

                                                                                                                                                              

Het verwachte resultaat is 90% afname van gasverbruik. Ook zal de CO2 uitstoot aanzienlijk afnemen. In ruim 7 jaar zullen de investeringen terug verdiend zijn. Natuurlijk is dat laatste belangrijk, maar streven naar duurzaamheid vraagt nu eenmaal vaak in eerste instantie een investering.  

Uitdagingen

Een eerste uitdaging lag al in het reserveren van de budgetten: er werd al enige jaren over gesproken. De aanleg kon vlak voor het zwemseizoen pas beginnen en het FB wilde de zwemmers natuurlijk laten genieten van de rust en zon. Dus probeerden ze de overlast te beperken. Bij de uiteindelijk aanleg van de vouwpanelen moest het fundament van de duikplank nog wat worden verlegd. Geen uitdaging te gek: de laatste hand wordt nu gelegd aan de verwarming van het douchewater.