HomeNieuwsInnovatielezing 2015 door Neelie Kroes over verandering

Innovatielezing 2015 door Neelie Kroes over verandering

"And you are an excellent example", zo sloot Neelie Kroes haar speech tijdens de Innovatielezing 2015 af. Mooie woorden voor het innovatieklimaat in Twente, waar alle ingrediënten voor succesvol startup-ondernemerschap aanwezig zijn. De Special Envoy van StartUpDelta was de keynote speaker tijdens de jaarlijkse lezing rond het thema ondernemerschap en innovatie en ging in op inspelen op veranderingen. 

De Universiteit Twente kent een lange traditie als het om ondernemen en ondernemerschap gaat. Business voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek vormt meer dan ooit de motor voor economische groei. Verworven kennis omzetten naar economische bedrijvigheid of maatschappelijk nut, is één van de kerntaken van de UT. Met meer dan 800 spin- off bedrijven is de UT koploper in Europa. Samen met studenten, bedrijfsleven en de overheid staan de wetenschappers van de UT voor de technologische en maatschappelijke oplossingen van morgen: University of Twente, the University of Booming Business. 

Verandering

Kroes sprak in haar verhaal over verandering. "We have to embrace change", sprak Kroes. "En dat doen we alleen door grote stappen proberen te maken en niet achterover te leunen." Ze ging daarbij in op de noodzaak voor samenwerken, voor jezelf ontwikkelen, en de aanwezige wetenschappelijke kennis goed benutten. "Daar zijn jullie erg goed in", stelde Kroes, "Alleen zijn jullie er wel wat te bescheiden over." De hele speech van Neelie Kroes is hier te vinden. 

Een mooi exponent van dat innovatieklimaat waar Kroes over sprak is Yori Kamphuis, oprichter van Coblue Cybersecurity, UT-alumnus en Futurist van het jaar in 2013. Kamphuis vertelde tijdens de Innovatielezing op bevlogen wijze over zijn leven en zijn levenslessen. En over hoe techniek in alle aspecten van het leven het verschil kan maken, of het nu om gezondheid, vervoer of veiligheid: er zijn ongekende mogelijkheden en nog zo veel te ontdekken. Dus ontdek ze! 

Die ongekende mogelijkheden werden bijvoorbeeld mooi inzichtelijk gemaakt tijdens een bijzonder fashion event. Het hi-tech fashion event, met technieken van de toekomst als 3d- printen, laser, led, solar en meer. Wearable technology is dé toekomst van kleding, met vernuftige en handige techniek geïntegreerd in het ontwerp. De ontwerpers met internationale allure die meededen zijn o.a. Pauline van Dongen, Hellen van Rees, Leonie Smelt, Leonie Tenthof van Noorden, Sensoree en Maartje Dijkstra. 

Marina van Damme-beurs voor Vietnamese Dang Anh Nguyet 

Het bestuur van het Universiteitsfonds Twente heeft de Marina van Damme-beurs 2015 toegekend aan Dang Anh Nguyet. Dang Anh is in 1988 geboren in Vietnam. In 2010 kwam zij studeren aan de huidige faculteit ITC, in 2012 behaalde zij haar masterdiploma Geo-information science and earth observation. Momenteel werkt zij als onderzoeker aan het Asian Institute of Technology in Thailand. Het juryrapport: "Ze is excellent in haar vakgebied, ambitieus, heeft een maatschappelijk doel voor ogen en kan best een zetje in de rug gebruiken. Haar excellentie blijkt onder meer uit meerdere awards die ze in haar studieloopbaan heeft gewonnen." Meer over de uitreiking van de Marina van Damme-beurs aan Dang Anh Nguyet.

Collegevoorzitter Victor van der Chijs mocht namens Marina van Damme, die bij de uitreiking aanwezig was, bekend maken dat ook in de toekomst de Marina van Damme-beurs wordt voortgezet. De beurs, die niet alleen op de Universiteit Twente maar ook bij de andere technische universiteiten in Eindhoven en Delft wordt ingezet, zal tot 2038 kunnen blijven bestaan. In dat jaar zal dan de 100ste Marina van Damme-beurs worden uitgereikt. Meer...

Moneybird wint Van den Kroonenberg-prijs 

Edwin Vlieg, Joost Diepenmaat en Berend van Bruijnsvoort hebben met hun bedrijf Moneybird de Van den Kroonenburg-prijs gewonnen De prijs werd door Gé Klein Wolterink, bestuurslid van de Stichting Universiteitsfonds Twente uitgereikt aan de jonge ondernemers. MoneyBird heeft software ontwikkeld waarmee kleine ondernemers en zzp'ers op eenvoudige wijze hun administratie kunnen voeren. "MoneyBird heeft een complex probleem vereenvoudigd voor ondernemers", aldus Klein Wolterink in zijn toelichting. "Het is een no-nonsense bedrijf en hun marktbenadering maakt hen zo uniek." Meer over de uitreiking van de Van den Kroonenberg-prijs.

Werkbezoek Neelie Kroes aan Twente 

Voorafgaand aan de Innovatielezing ging Neelie Kroes in gesprek met ondernemers. Daarbij sprak zij met een groep jonge ondernemers over de kansen en uitdagingen voor startups in Twente, maar ook met Venture Capitalists over de financiering van kansrijke nieuwe ondernemingen en ideeën. Tenslotte gaven vijf jonge ondernemers in korte pitches hun boodschap mee aan Kroes. Die boodschap formuleerden zij tijdens een superbrainstorm waaraan zo'n 100 ondernemers deelnamen. Kroes gaf de ondernemers een boodschap mee over waar voor hen kansen liggen, en zal als Special Envoy van StartUpDelta ook haar ervaringen meenemen in haar werk om het klimaat voor startups in Nederland te verbeteren. Fotograaf Rikkert Harink legde het bezoek vast in een kort fotoverslag.

Dutch Student Investment Fund 

Universiteit Twente en Saxion lanceerden in aanwezigheid van Neelie Kroes officieel het Dutch Student Investment Fund gelanceerd, dat als eerste investering een lening van 40.000 euro heeft voorzien in de onderneming LipoCoat. LipoCoat maakt coatings voor medische toepassingen. Nog niet eerder werd in Europa een dergelijk startupfonds onder leiding van studenten opgericht. De komende jaren zal het fonds naar verwachting 1 miljoen euro investeren in de vorm van converteerbare leningen aan kansrijke studentondernemingen in Twente. Meer over het Dutch Student Investment Fund.

Terugblik 

Op social media bleven de Innovatielezing en het bezoek van Neelie Kroes aan Twente niet onopgemerkt. De hashtags #sparrenmetkroes en #innovatielezing behoorden gedurende de dag tot de 'trending topics' op Twitter. Uit de vele reacties hebben we een kleine terugblik samengesteld.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)