Nieuws

Professor De Winterprijs voor Anna Sperotto

Tijdens de viering van de Dies Natalis van de Universiteit Twente werd vandaag de Professor De Winterprijs uitgereikt aan dr. Anna Sperotto van UT onderzoeksinstituut CTIT. Deze publicatieprijs voor vrouwelijk toptalent, is een erkenning van excellent wetenschappelijk onderzoek en dient als stimulans voor het verder ontwikkelen van een wetenschappelijke loopbaan. 

Sperotto is werkzaam op de UT als Assistant Professor in de vakgroep Design and Analysis of Communication Systems (DACS). Ze houdt zich hier onder meer bezig met het monitoren en modeleren van digitale netwerken, het detecteren van ongeautoriseerde toegang en netwerkmanagement.

Ze ontving de Professor De Winterprijs voor het artikel ‘DNSSEC and its potential for DDos Attacks’ dat ze presenteerde tijdens de ACM Internet Measurements conferentie in 2014. Deze conferentie staat te boek als de meest prestigieuze conferentie ter wereld op het gebied van internetonderzoek. Voor het artikel ontving ze dit jaar tevens de Applied Networking research Prize 2015, een prijs bestemd voor onderzoek dat relevant is voor de verdere ontwikkeling van het internet. In het artikel analyseert Sperotto een special type dDOS-aanval. In de publicatie laat ze vijf tegenmaatregelen zien die de impact van een aanval sterk kunnen verkleinen. 

Anna Sperotto

Sperotto studeerde informatica aan de Ca’ Foscari University in Venetië (Italië). Na haar opleiding vertrok ze naar Twente voor een promotieonderzoek. In 2010 promoveerde ze er op een proefschrft getiteld ‘Flow-based Intrusion Detection’. Ze was daarna werkzaam als post-doc onderzoeker, en vanaf dit jaar als Assistant Professor, bij de vakgroep DACS. 

Professor De Winterprijs

De Professor De Winterprijs, genoemd naar de in 2005 overleden hoogleraar, is een internationale publicatieprijs voor vrouwelijk toptalent. De prijs is bedoeld als erkenning voor excellent wetenschappelijk onderzoek en als stimulans voor het verder ontwikkelen van een wetenschappelijke loopbaan. De prijs voor vrouwelijk toptalent wordt mogelijk gemaakt door een donatie van wijlen mevrouw De Winter (overleden op 25 april 2013), in samenwerking met het Universiteitsfonds en bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een oorkonde. De Professor De Winterprijs wordt jaarlijks tijdens de Dies Natalis uitgereikt door de Rector Magnificus.