HomeNieuwsDesignLab decor voor tv-programma GreenTech
DesignLab

DesignLab decor voor tv-programma GreenTech Jonge uitvinders bouwen prototypes bij de UT

Een wc die energie opwekt, papier gemaakt van onkruid en een app om kleding te passen: allemaal uitvindingen van kinderen voor het tweede seizoen van het tv-programma GreenTech bij RTL 4, dat aanstaande zondag begint. De Universiteit Twente is één van de partners van het programma, waarbij de jonge uitvinders onder andere in het DesignLab op de campus aan hun uitvindingen werken.  

Jongeren tussen 9 en 15 jaar gaan in GreenTech de strijd met elkaar aan: wie heeft het meest duurzame idee van Nederland én bouwt het beste prototype? In iedere aflevering werken drie kandidatenteams in een speciale werkplaats aan een prototype of schaalmodel van hun uitvinding. 

GreenCoaches

Daarbij krijgen ze hulp een expert: de GreenCoach. Eén van de coaches is Wouter Vijselaar, promovendus bij de vakgroep Molecular Nanofabrication bij de faculteit TNW. Hij werkt in zijn onderzoek aan mogelijkheden om zonne-energie op te slaan in een chemische verbinding. 

Jury

Aan het einde van de aflevering presenteren de kandidaten hun idee aan de vakjury. Die bepaalt wie er doorgaat naar de finale en daarmee kans maakt op een eigen Leapfrog 3D-printer. Namens Twente Academy Young neemt Anne van den Bos zitting in deze jury. 

GreenTech wordt gepresenteerd door Joris Putman (bekend van o.a. GTST, Green Dream District en Watt NU?!) en is vijf weken lang iedere zondag om 15.55 uur te zien bij RTL 4. Het programma is een productie van Green Dream Productions en wordt ondersteund door een breed netwerk van organisaties en bedrijven waaronder: Stedin, Ricoh Learning Services en Universiteit Twente.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)