HomeNieuwsTwee Vidi’s voor UT-onderzoekers

Twee Vidi’s voor UT-onderzoekers

UT onderzoekers Christian Beckmann (MIRA) en Pascal Jonkheijm (MESA+) ontvangen beide een Vidi-beurs van NWO. Deze beurs, van maximaal 800.000 euro, is bestemd om talentvolle onderzoekers de mogelijkheid te bieden een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Beide onderzoekers houden zich bezig met ‘vingerafdrukken’: de een van hersendata, de ander van cellen.


Prof. dr. Christian Beckmann is hoogleraar op het gebied van neuroimaging bij MIRA, en heeft als standplaats het Donders Instituut in Nijmegen. In zijn onderzoek kijkt hij hoe verschillende delen van de hersenen met elkaar communiceren. Hierbij is niet data-analyse, maar databegrip, de rode draad. Het onderzoek van Beckmann moet leiden tot technieken om de ‘vingerafdruk’ van hersendata te creëren waarmee je verschillen in gedrag kunt onderzoeken.


Pascal Jonkheijm

Dr. ir. Pascal Jonkheijm is Universitair Docent aan de MESA+ vakgroep Molecular Nanofabrication. Hij doet onderzoek naar de ‘vingerafdrukken’ van cellen. Op de membranen van cellen bevinden zich tientallen receptoren die cruciaal zijn voor de overdracht van allerhande signalen. Om meer inzicht te krijgen in allerhande cellulaire processen werkt Jonkheijm aan chips met schakelbare namaakcelmembranen. De ontwikkelde kennis is van groot belang voor het onderzoek naar biomaterialen bestemd voor de regeneratieve geneeskunde.


Vidi

Vidi is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls van NWO. De andere twee subsidies zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). Deze ronde dienden 432 onderzoekers een aanvraag in voor een Vidi, waarvan er 86 zijn gehonoreerd.

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren volgens NWO tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.