HomeNieuwsERC Proof of Concept Grant voor Pascal Jonkheijm

ERC Proof of Concept Grant voor Pascal Jonkheijm

MESA+ onderzoeker Pascal Jonkheijm heeft een ERC Proof of Concept Grant van 150.000 euro in de wacht gesleept. Deze beurs is bestemd voor onderzoekers, die al een in het bezit zijn van een ERC beurs, om een marktverkenning uit te voeren. Jonkheijm gebruikt de beurs om een vermarktbaarheid van een chip te onderzoeken waarmee je eiwitten (en zelfs virussen) op een ondergrond naar keuze kan stempelen.


In 2010 ontving Jonkheijm uit de vakgroep Molecular Nanofabrication van prof. dr. ir. Jurriaan Huskens een ERC Grant van 1,5 miljoen euro. Deze is bestemd om artificiële celmembranen op microchips te creëren, waarmee het onder meer mogelijk is om te bestuderen hoe levende cellen met elkaar communiceren. Jonkheijm ontvangt nu een aanvullende beurs van 150.000 euro om een marktverkenning uit te voeren. Dit geld gebruikt de onderzoeker om te kijken of de markt behoefte heeft aan een multiprintchip waarmee je in één keer 25 eiwitten op één ondergrond naar keuze kunt printen. De chip kun je vervolgens 75 keer achter elkaar gebruiken. Je kan de chip inzetten voor diagnostische doeleinden, zoals het meten van de aanleg voor obesitas en voor het diagnosticeren van reumatoïde artritis. Het grote voordeel van de chip ten opzichte van de nu gebruikte technieken is dat deze veel minder dure eiwitten verbruikt.

Naast diagnostische toepassingen ziet Jonkheijm ook allerhande mogelijkheden om de chip als screeningplatform in te zetten. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om uit te zoeken hoe cellen de interactie aangaan met verschillende materialen. Als de marktverkenning positief uitpakt, zal de UT-onderzoeker de multiprintchip verder naar de markt brengen.


Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met wetenschapsvoorlichter Joost Bruysters (053 489 2773 / 06 1048 8228).