Omgaan met foto’s

De map fotoalbum is speciaal bedoeld om foto’s optimaal via Webhare weer te geven. U kunt grote aantallen foto's in dit nieuwe type map plaatsen, waarna WebHare automatisch één of meerdere pagina's met miniaturen ('thumbnails') zal maken, met links naar de grotere versies van de foto's.

Het is minder wenselijk om grote aantallen foto’s in hun oorspronkelijk formaat van 1 MB of meer in Webhare te plaatsen. Omzetten van foto’s naar een kleinere bestandsgrootte kunt u doen bijvoorbeeld met behulp van Irfanview. Onderstaande screendump komt uit de Nederlandstalige versie van dit gratis fotoprogramma.

Laad de eerste foto en druk op de B-toets van je toetsenbord. De dialoog 'Groepsconversie' komt in beeld (zie hierboven).

Selecteer de foto's die je wilt converteren en klik op de knop 'Toevoegen'. Klik op de knop 'Bladeren' om een doelmap te selecteren. Vervolgens zet je een vinkje bij 'Gebruik geavanceerde opties' waardoor de knop 'Geavanceerde opties' geselecteerd kan worden...

plaatje weergave afbeeldingen

...waarmee de bovenstaande dialoog wordt getoond. Voer de afmetingen in, zet bijv. de DPI op 72 (gangbare pixeldichtheid voor websites) en/of zet je formaat op 50 %.

Klik daarna op OK, waarmee je weer terugkeert naar de Groepsconversie-dialoog. Klik ten slotte op de knop 'Start'. De foto's worden geconverteerd en (in dit voorbeeld) naar de map C:\Temp geschreven. De originele bestanden worden niet aangetast.

Foto’s hoeven niet een voor een ge-upload te worden. Het beste kan men als het om meerdere foto’s gaat, een zip bestand maken. Dit bestand kan ge-upload worden in WebHare (door middel van de knop “plaats”). WebHare kan dit pakket uitpakken en dan staan alle foto’s onder elkaar. Denk er wel om dat het zip bestand uit de folder weggegooid dient te worden.