Inloggen en Uitloggen op UT-Websystemen

In onderstraande uitleg maken we onderscheid tussen: 

  1. Inloggen op de UT-websystemen (Osiris, medewerkersportal, etc)
  2. Inlogkeuzes voor WebHare (voor beheerders van websites)
  3. Uitloggen
  4. Problemen met inloggen - wat kun je doen?

1 INLOGGEN OP UT-websystemen Algemeen

Een groot aantal UT systemen (medewerkersportal, studentenportal, webapplicaties van LISA, WebHare, Osiris, etc.) aangesloten op Single Sign On (SSO) van de UT. Dat betekent: als je op een tabje van je browser inlogt (bijvoorbeeld op de medewerkersportal) en vervolgens doorklikt naar de webapplicaties, dat je dan niet nog een keer hoeft in te loggen. Ook als je zelf een extra tabje opent en een pagina met login opent, hoef je niet opnieuw in te loggen. De inlog geldt voor alle tabjes en schermen van dezelfe browser.

2 inlogkeuzes Specifiek voor Webhare

We kennen bij WebHare twee verschillende login-methodes: Eerste optie: Universiteitsaccount

Als je een account van de universiteit hebt (bij de UT bijv. inloggen met m-, s- of x-nummer), dan kun je het bovenste inlogscherm gebruiken. Als je op 'go to login' klikt kom je bij de centrale inlogpagina van de UT, die voor alle UT-systemen gehanteerd wordt.


Tweede Optie: Speciaal webhare-account

Als je geen account van de universiteit gebruikt maar een speciaal account voor WebHare hebt ontvangen (bijvoorbeeld ‘project123’), dan gebruik je het onderste vakje. 


3 Uitloggen

Omdat je niet per systeem inlogt, maar per browser (zie kopje 1 over Inloggen hierboven) werkt dit bij het uitloggen op dezelfde manier.

Wel of geen Uitlogknop

Een uitlogknop wordt op sommige systemen aangeboden (bijvoorbeeld de medewerkersportal, via muis over je naam). Daarmee wordt je uitglogd op alle systemen die aangesloten zijn bij de Single Sign On (o.a. medewerkersportal, alle webapplicaties). Op systemen die hier niet op aangesloten zijn blijf je ingelogd.

Advies: Browser sluiten 

Het sluiten van de browser is in de meeste gevallen de beste manier om volledig uit te loggen. 

Uitzondering voor Chrome: Chrome werkt anders, hier ben je na het sluiten van de browser nog niet per se uitgelogd (net zoals bij mobiele browsers). Chrome sluit de inlogsessie pas bij opnieuw opstarten van de computer. Dit kun je zelf aanpassen. Haal het vinkje weg bij onderstaande instelling, om ook bij Chrome bij het sluiten van de browser uit te loggen: 

Deze oplossing werkt voor de meeste computers. Helaas kan de combinatie van merk computer, type browser en besturingssysteem van invloed zijn op het wel of niet werken van deze instelling. 

4 PROBLEMEN MET INLOGGEN

Mocht je problemen hebben met het inloggen, kijk dan naar onderstaande suggesties: je logt in het algemeen met je m-of s-nummer, en derden met x-nummer in op alle systemen die op deze pagina genoemd worden. 

  1. Inlognaam: Je m-nr bevat zeven cijfers. Gebruik het achtste cijfer niet, dat is uitsluitend voor reserveringen van boeken in de bibliotheek. Externen loggen in met een d- of x-nummer, ook met 7 cijfers.
  2. Wachtwoord opvragen: Ben je je wachtwoord dat bij je m-nummer hoort kwijt? Via de selfserviceportal van LISA kun je je wachtwoord resetten (via functie wachtwoord wijzigen), als een ander emailadres van jou bij de UT bekend is. Ben je het wachtwoord van een ander account (s- of x-nr) kwijt, neem dan contact op met de ICT-Servicedesk van LISA (www.utwente.nl/icts --> servicedesk). Dit geldt ook voor verlopen accounts. 
  3. Met verschillende accounts inloggen: Ben je in je browser eerder vandaag ingelogd geweest met een ander account (van een collega bijvoorbeeld)? Dan is dit account mogelijk op de achtergrond nog wel ingelogd. Sluit dan de browser compleet af om deze andere gebruiker 100% uit te loggen. Vervolgens kun jij met je eigen account inloggen. Dit geldt ook als je met een m-nr ingelogd was, en vervolgens in een ander tabje met een algemeen account (bijv. projectabc) wilt inloggen (op een intranet). Dit kan niet, per browser kun je maar met 1 UT-account inloggen. Als je Chrome als browser gebruikt is mogelijk meer nodig en moet je of je computer opnieuw opstarten of via CTRL + SHIFT + N een nieuw anoniem tabje openen. Het gebruik van andere browser kan ook helpen bij het inloggen met verschillende accounts.

Lost geen van deze punten je probleem op? Als je vraag over de studenten- of medewerkersportal of het inloggen in WebHare gaat kun je contact opnemen met M&C (contactgegevens op www.utwente.nl/webhare bovenaan de pagina). Voor overige systemen en algemene vragen over je UT-account kun je terecht bij de ICT-servicedesk van LISA.