Video insluiten in word-doc

Video’s zijn meestal erg grote bestanden. Plaats video’s daarom nooit direct in WebHare, daarvoor is de ruimte te beperkt. Zet de video bij voorkeur op een andere (gratis) webomgeving, en sluit ze dan in, zoals gedaan onderaan dit nieuwsbericht.

Er zijn 2 keuzes voor het hosten van de video:

1.

Maak een account aan op YouTube of Vimeo, en plaats daar je video.

2.

Als de video ook voor de UT centraal interessant is, dan kan de afdeling Online Media van M&C hem op het UT-account van Vimeo of YouTube plaatsen. (Stuur de video hiervoor via de website www.wetransfer.com naar onlinemedia@utwente.nl met de vraag de video aan het UT Vimeo of YouTube account toe te voegen.)

Centrale video’s van de UT staan op vimeo.com/utwente en youtube.com/universityoftwente.

Voor het plaatsen van video’s in WebHare zijn er vervolgens 3 opties: Je plaats de video in de bannerruimte, je werkt met een Word-document in WebHare, of met een html-bestand:

BANNERRUIMTE (ALLEEN YOUTUBE):

1.

Selecteer in WebHare de pagina of map waar de video in de bannerruimte moet verschijnen.

2.

Klik op ‘Properties’ en ga naar het tabblad ‘Blocks’.

3.

Daar vink je de optie ‘Define blocks’ aan en voeg je via ‘Add’ een nieuwe banner toe.

4.

Geef een titel en kies het type ‘YouTube movie’ (Vimeo volgt binnenkort als optie).

5.

Vul de videocode in, bv. ‘eLnwXDALiR4’ (deze code staat in het einde van de url).
url youtube
De video verschijnt nu als banner rechts van de pagina. Bij het afspelen zal deze automatisch vergroten over het hele scherm.

WORD DOCUMENT:

1.

Klik bij je video in YouTube of Vimeo op de knop/link met de naam share > insluiten/embed.

2.

De code die daar staat moet je copy-pasten naar je word-document, naar de plek, waar je de video wilt tonen.

3.

Vervolgens maak je in word een nieuwe ‘paragraph style’ aan. Een voorbeeld van een dergeljike stijl is ‘heading 1/kop 1’.
Je maakt een nieuwe stijl aan, door je YouTube-of Vimeo-code te selecteren, en vervolgens het style-menu uit te klappen (pijl rechts er naast) en uit de opties ‘save selection as new quick style’ te kiezen.

down

save selection

4.

De nieuwe stijl geef je de naam ‘HTML Sourcecode’. De style kun je in het vervolg elke keer kiezen, als je een nieuwe video wilt plaatsen.

save

video-embed

5.

Sla het bestand op en upload het naar WebHare.

HTML – BESTAND:

Natuurlijk kun je in WebHare ook met een html-pagina werken, als je daar verstand van hebt. Dan is elke uitleg overbodig: gewoon de html-code van YouTube in je pagina plakken, en je bent klaar. We raden echter aan zo veel mogelijk met word-documenten te werken, zodat eventuele andere beheerders/opvolgers die geen verstand van html hebben, hier geen last van hebben.