Bibliotheek FAQ

Hoe zoek ik in de collectie van de bibliotheek? (instructievideo)

video

Hoe leen ik een boek? (instructievideo)

video

Waar vind ik de online gereserveerde projectruimte? (instructievideo)

video

Waar vind ik de Skills Labs? (instructievideo)

video

Wat kan ik het beste doen als ik geen toegang heb tot een artikel?

Ook al heeft de UT toegang tot ontelbare artikelen via vele journals en databases, het zal een keer voorkomen dat je tegen een betaalmuur (paywall) stuit, of dat een artikel om een andere reden niet toegankelijk is. Kijk in dat geval eerst of je wel op het IP-adres van de UT zit, want alleen dan heb je toegang tot onze digitale bibliotheek. Is dat niet het probleem, dan kun je de volgende dingen proberen om alsnog toegang te krijgen:

·

Zoek in Google Scholar op de titel van het artikel tussen aanhalingstekens (phrase search)

·

Doe hetzelfde in Google, eventueel met de toevoeging filetype:pdf.

·

Vraag je informatiespecialist of hij/zij het artikel kan lokaliseren.

·

Vraag via het Interbibliothecair Leensysteem (IBL) een kopie aan.

Ik heb een suggestie voor de collectie van de UT. Waar kan ik die kwijt?

Als er een boek, tijdschrift of product is waarvan je denkt dat het thuishoort in onze collectie, schroom niet om hierover contact op te nemen met je informatiespecialist. Ook kun je bij veel uitgevers gebruik maken van de optie “Recommend to a librarian” (voorbeeld).

Waar kan de informatiespecialist mij allemaal mee helpen?

De informatiespecialist binnen jouw faculteit kan je helpen met allerlei zaken, of je nou een eerstejaars student of een ervaren hoogleraar bent. Je kunt de informatiespecialist benaderen voor informatie over en hulp bij bronnen vinden, zoekacties opstellen, subsidies aanvragen, vragen over publiceren, boeken aanschaffen, beheren van informatie en onderzoeksdata, auteursrecht, online profileren, en nog veel meer. Ook verzorgt LISA jaarlijks enkele cursussen voor medewerkers en studenten van de UT.

Hoe houd ik het best overzicht tijdens een literatuuronderzoek?

Documenteren is een essentieel onderdeel van onderzoek doen. Beschrijf bijvoorbeeld in Word of in een logboek alle stappen die je onderneemt, en het liefst ook waarom. Dit geeft je inzicht in je eigen denken, helpt je om je werkproces te evalueren, maakt dat jij of een andere onderzoeker over 10 jaar kan begrijpen wat er is gedaan, en kan je helpen wanneer je advies wilt vragen aan een collega of informatiespecialist. Sommige databases houden tijdelijk je zoekacties bij.

Daarnaast is het verstandig om alle gevonden bronnen voor een (literatuur)onderzoek overzichtelijk te organiseren. Wij bevelen hiervoor referentiemanagers aan; software of online tools die het opslaan, sorteren, lezen en verwerken van informatie vergemakkelijken. Populaire programma’s zijn bijvoorbeeld EndNote en Mendeley. Neem voor vragen of advies contact op met je informatiespecialist.

Kan ik hulp krijgen bij mijn databeheer of het schrijven van een datamanagementplan (DMP)?

Wil je leren hoe je het best kunt omgaan met je onderzoeksdata of hulp bij het opzetten van je datamanagementplan? Schrijf je dan in voor onze cursus Research Data Management. In deze cursus leer je alles over het beheer van je onderzoeksdata. Ook krijg je begeleiding bij het opzetten van je DMP.

Op onze pagina’s over Research Data Management lees je meer over het beheren van je onderzoeksdata.

Wil je begeleiding bij het opzetten van het databeleid van je onderzoeksgroep of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op met je informatiespecialist.

Ik wil mijn artikel Open Access (OA) publiceren. Kan ik daar subsidie van de UT voor krijgen?

Wil je je artikel OA publiceren, dan kun je de kosten die daarvoor in rekening worden gebracht in bepaalde gevallen terugkrijgen. Is je onderzoek gefinancierd door NWO, dan kom je in aanmerking voor het NWO incentive fund. Je kunt ook aanspraak maken op het Open Science Fund van de Universiteit Twente. Beide fondsen gelden specifiek voor het publiceren in OA-tijdschriften waarin alle artikelen OA worden aangeboden.

Door landelijke afspraken met uitgevers Elsevier, Wiley, en Springer kun je als corresponderende auteur van de Universiteit Twente kosteloos publiceren in een selectie van hybride tijdschriften; zogenaamde toll-access-tijdschriften waar je in principe alleen toegang tot hebt als de universiteit een abonnement heeft afgesloten, maar waarin jouw specifieke artikel OA wordt aangeboden. Lees meer over hoe je kosteloos OA kunt publiceren in een selectie van hybride tijdschriften.

Heb je vragen over Open Access of wil je meer informatie over OA-publiceren? Lees dan onze pagina’s over Open-Access Publishing. Neem voor aanvullende vragen contact op met je informatiespecialist.

Mag ik een artikel of afbeelding gebruiken in mijn eigen werk?

In principe mag je nooit zomaar werk van een ander gebruiken in je eigen werk, maar er zijn uitzonderingen. Zo mag je werk van anderen citeren in je eigen werk en veel werk is tegenwoordig beschikbaar onder een Creative Commons licentie, waardoor het hergebruikt mag worden (onder de voorwaarden van de licentie). Voor het onderwijs gelden speciale regels over het gebruik van andermans werk in readers en op Blackboard.

Wil je meer informatie over het gebruik van andermans werk in je eigen werk? Lees dan onze pagina’s over Copyright. Neem voor aanvullende vragen contact op met je informatiespecialist.