Bibliotheek FAQ

Hoe zoek ik in de collectie van de bibliotheek? (instructievideo)

video

Hoe leen ik een boek? (instructievideo)

video

Wanneer is de bibliotheek geopend?

Op het schema van openingstijden is voor drie maanden weergegeven wat de openingstijden zijn.

Kan ik een ebook downloaden of printen?

Het ligt aan de uitgever of en wat de restricties zijn van een ebook. Niet alle ebooks kunnen gedownload worden. Daarnaast kunnen sommige ebooks maar met 1 gebruiker tegelijkertijd gelezen worden en van andere kan maar 5% geprint of gekopieerd worden. Alle restricties zijn per uitgever te vinden op https://www.utwente.nl/lisa/en/diensten/catalogus/ebooks/

Het boek/artikel dat ik zoek, is niet aanwezig in de bibliotheekcollectie. Kan ik dit op een andere manier alsnog verkrijgen?

Via de zogeheten InterLibrary Loan (ILL) service kunnen we proberen dit boek/artikel elders voor je te lenen of een kopie te krijgen. Deze service is te vinden in FindUT onder “library links” en dan “UT ILL request” of rechtstreeks: https://www.utwente.nl/lisa/en/diensten/catalogus/ill/

(link bij Engelse en Nederlandse tekst gelijk)

Wat betekent “ILL service”?

ILL staat voor InterLibrary Loan. In het Nederlands wordt ook wel de term InterBibliothecair Leenverkeer (IBL) hiervoor gebruikt. Deze service houdt in dat we op jouw verzoek proberen een boek/artikel dat niet in onze collectie zit bij een andere bibliotheek voor je te lenen of een kopie te krijgen. Meer informatie en het formulier hiervoor is te vinden op https://www.utwente.nl/lisa/en/diensten/catalogus/ill/

Hoe verleng ik de uitleentermijn van mijn geleende boeken?

Via FindUT onder “library links” en dan “borrower information” of ga naar https://www.utwente.nl/lisa/diensten/catalogus/lenenboek/

Ik ben niet op de UT-campus aanwezig, maar wil wel gebruik maken van de digitale collectie

Ben je niet op de UT, dan is het belangrijk dat je altijd via de digitale bibliotheek naar de databases gaat. Je wordt dan via de proxyserver geleid, waardoor je alsnog herkend wordt als UT’er. Voor het rechtstreeks benaderen van artikelen, kun je gebruik maken van onze off-campus button. Meer informatie hierover is te vinden op: https://www.utwente.nl/lisa/diensten/catalogus/proxy/

Welke materialen kan ik aan de balie van de bibliotheek lenen?

Er is tegen inlevering van je bibliotheekpas allerlei materiaal te leen om te gebruiken in onze ruimten. Zo kan je een koptelefoon, laptopslot, laptopopladers en verlengsnoeren lenen. Maar ook voor in de projectruimtes zijn er whiteboardmarkers met wissers en afstandsbedieningen voor de LCD-schermen te leen.

Hoe vraag ik een ISBN aan?

Wie in eigen beheer een UT-gerelateerd werk wil uitgeven, heeft een ISBN (International Standard Book Number) nodig. Dit ISBN kost 43 euro en is aan te vragen via het ISBN-aanvraagformulier.

Wat zijn de huisregels van de bibliotheek?

Tassen en jassen mogen mee in de bibliotheek en flesjes water zijn toegestaan, maar open bekers zijn verboden. Telefoneren in de bibliotheek is verboden om overlast voor anderen te beperken.

Kan ik een aanschafverzoek voor een (e-)boek indienen?

Een verzoek tot aanschaf van een (e-)boek voor de bibliotheekcollectie kan worden ingediend bij de informatiespecialist van het betreffende vakgebied. Gaat het om een (e-)boek voor gebruik op de werkplek en behoor je tot een ondersteunende dienst, dan kun je rechtstreeks contact opnemen met de afdeling ContentBeheer van de bibliotheek.

Wat moet ik doen als een e-boek/e-journal onbereikbaar is, terwijl de bibliotheek het wel in de collectie heeft?

Kijk eerst op de onderhouds- en storingskalender en/of bij de nieuwsberichten op de website van LISA of er problemen zijn bij de uitgever van het e-boek/e-journal. Blijkt dit niet het geval te zijn, neem dan contact op met de bibliotheek.

Waar kan ik mijn scriptie uploaden?

Op de pagina http://essay.utwente.nl/upload.html kan je je bachelor- of masterscriptie uploaden

(link bij Engelse en Nederlandse tekst gelijk).

Ik heb mijn scriptie ge-upload, maar hij is niet zichtbaar?

De scriptie wordt pas zichtbaar als de library backoffice na het uploaden alle gegevens gecontroleerd heeft.

Hoe kan ik mijn vertrouwelijke scriptie uploaden?

Nadat je de pdf hebt geupload, kan je onder “show options” de toegang tot dit bestand op restricted zetten, evt. met embargo-datum. Valt jouw opleiding onder de faculteit BMS? In dat geval heb je toestemming nodig van de examencommissie voor een vertrouwelijke upload. Meer informatie hierover is te vinden op http://www.utwente.nl/bms/examboard/for-students/changing-confidentiality-thesis/

Waar kan ik UT-scripties vinden?

Alle aangeleverde scripties zijn te vinden op http://essay.utwente.nl

Waar vind ik informatie over het inleveren van mijn proefschrift?

Informatie over het inleveren van je proefschrift vind je op de volgende site: https://www.utwente.nl/lisa/diensten/catalogus/dissertations/

Waar vind ik de online gereserveerde projectruimte in de bibliotheek? (instructievideo)

video

Hoe reserveer ik een projectruimte in de bibliotheek?

Net als alle projectruimtes op de UT, zijn ook de projectruimtes in de bibliotheek online te reserveren in de webroombooking: wrb.utwente.nl

Hoe weet ik hoe groot een projectruimte is en of er een LCD-scherm aanwezig is?

Deze informatie wordt in de webroombooking getoond: wrb.utwente.nl

Wat kan ik het beste doen als ik geen toegang heb tot een artikel?

Ook al heeft de UT toegang tot ontelbare artikelen via vele journals en databases, het zal een keer voorkomen dat je tegen een betaalmuur (paywall) stuit, of dat een artikel om een andere reden niet toegankelijk is. Kijk in dat geval eerst of je wel op het IP-adres van de UT zit, want alleen dan heb je toegang tot onze digitale bibliotheek. Is dat niet het probleem, dan kun je de volgende dingen proberen om alsnog toegang te krijgen:

·

Zoek in Google Scholar op de titel van het artikel tussen aanhalingstekens (phrase search)

·

Doe hetzelfde in Google, eventueel met de toevoeging filetype:pdf.

·

Vraag je informatiespecialist of hij/zij het artikel kan lokaliseren.

·

Vraag via het Interbibliothecair Leensysteem (IBL) een kopie aan.

Ik heb een suggestie voor de collectie van de UT. Waar kan ik die kwijt?

Als er een boek, tijdschrift of product is waarvan je denkt dat het thuishoort in onze collectie, schroom niet om hierover contact op te nemen met je informatiespecialist. Ook kun je bij veel uitgevers gebruik maken van de optie “Recommend to a librarian” (voorbeeld).

Waar kan de informatiespecialist mij allemaal mee helpen?

De informatiespecialist binnen jouw faculteit kan je helpen met allerlei zaken, of je nou een eerstejaars student of een ervaren hoogleraar bent. Je kunt de informatiespecialist benaderen voor informatie over en hulp bij bronnen vinden, zoekacties opstellen, subsidies aanvragen, vragen over publiceren, boeken aanschaffen, beheren van informatie en onderzoeksdata, auteursrecht, online profileren, en nog veel meer. Ook verzorgt LISA jaarlijks enkele cursussen voor medewerkers en studenten van de UT.

Hoe houd ik het best overzicht tijdens een literatuuronderzoek?

Documenteren is een essentieel onderdeel van onderzoek doen. Beschrijf bijvoorbeeld in Word of in een logboek alle stappen die je onderneemt, en het liefst ook waarom. Dit geeft je inzicht in je eigen denken, helpt je om je werkproces te evalueren, maakt dat jij of een andere onderzoeker over 10 jaar kan begrijpen wat er is gedaan, en kan je helpen wanneer je advies wilt vragen aan een collega of informatiespecialist. Sommige databases houden tijdelijk je zoekacties bij.

Daarnaast is het verstandig om alle gevonden bronnen voor een (literatuur)onderzoek overzichtelijk te organiseren. Wij bevelen hiervoor referentiemanagers aan; software of online tools die het opslaan, sorteren, lezen en verwerken van informatie vergemakkelijken. Populaire programma’s zijn bijvoorbeeld EndNote en Mendeley. Neem voor vragen of advies contact op met je informatiespecialist.

Kan ik hulp krijgen bij mijn databeheer of het schrijven van een datamanagementplan (DMP)?

Wil je leren hoe je het best kunt omgaan met je onderzoeksdata of hulp bij het opzetten van je datamanagementplan? Schrijf je dan in voor onze cursus Research Data Management. In deze cursus leer je alles over het beheer van je onderzoeksdata. Ook krijg je begeleiding bij het opzetten van je DMP.

Op onze pagina’s over Research Data Management lees je meer over het beheren van je onderzoeksdata.

Wil je begeleiding bij het opzetten van het databeleid van je onderzoeksgroep of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op met je informatiespecialist.

Ik wil mijn artikel Open Access (OA) publiceren. Kan ik daar subsidie van de UT voor krijgen?

Wil je je artikel OA publiceren, dan kun je de kosten die daarvoor in rekening worden gebracht in bepaalde gevallen terugkrijgen. Is je onderzoek gefinancierd door NWO, dan kom je in aanmerking voor het NWO incentive fund. Je kunt ook aanspraak maken op het Open Science Fund van de Universiteit Twente. Beide fondsen gelden specifiek voor het publiceren in OA-tijdschriften waarin alle artikelen OA worden aangeboden.

Door landelijke afspraken met uitgevers Elsevier, Wiley, en Springer kun je als corresponderende auteur van de Universiteit Twente kosteloos publiceren in een selectie van hybride tijdschriften; zogenaamde toll-access-tijdschriften waar je in principe alleen toegang tot hebt als de universiteit een abonnement heeft afgesloten, maar waarin jouw specifieke artikel OA wordt aangeboden. Lees meer over hoe je kosteloos OA kunt publiceren in een selectie van hybride tijdschriften.

Heb je vragen over Open Access of wil je meer informatie over OA-publiceren? Lees dan onze pagina’s over Open-Access Publishing. Neem voor aanvullende vragen contact op met je informatiespecialist.

Mag ik een artikel of afbeelding gebruiken in mijn eigen werk?

In principe mag je nooit zomaar werk van een ander gebruiken in je eigen werk, maar er zijn uitzonderingen. Zo mag je werk van anderen citeren in je eigen werk en veel werk is tegenwoordig beschikbaar onder een Creative Commons licentie, waardoor het hergebruikt mag worden (onder de voorwaarden van de licentie). Voor het onderwijs gelden speciale regels over het gebruik van andermans werk in readers en op Blackboard.

Wil je meer informatie over het gebruik van andermans werk in je eigen werk? Lees dan onze pagina’s over Copyright. Neem voor aanvullende vragen contact op met je informatiespecialist.

Mag ik foto’s uit de beeldbank gebruiken?

Foto’s kunnen in klein en normaal formaat gedownload worden voor eigen gebruik. Alle foto’s met copyright van de Universiteit Twente kunnen vrij gepubliceerd worden indien ‘Beeldbank Universiteit Twente’ als bron wordt vermeld. Bij alle andere foto’s moet contact worden opgenomen met de fotograaf tenzij anders vermeld.