Officiele reactie van de Universiteit Twente

Het computernetwerk van de UT is niet gekraakt door Al Qaeda, zoals vanochtend (dinsdag) op de voorpagina van De Telegraaf wordt gesuggereerd. De ‘code’ die volgens de Telegraaf voorkomt op een criminele lijst, blijkt het wachtwoord te zijn van één computer van een studentendispuut. Deze computer is echter bij de grote brand in het computercentrum op de campus in 2002 in vlammen opgegaan. Het bijbehorende wachtwoord is sindsdien onbruikbaar.

Bron van het verhaal is een publicatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) uit 2006. Hierin is een lijst opgenomen van sites, die volgens een aan Al Qaeda gelieerde groep ‘kwetsbaar’ zijn. Op deze lijst staat ook de betreffende site van het studentendispuut, die echter al vier jaar niet meer in gebruik is.  De NCTb heeft geen aanwijzingen dat de betreffende site voor 2002 ook daadwerkelijk misbruikt is.

Het UT-netwerk is een van de snelste ter wereld en voldoet aan hoge veiligheidseisen. In het kader van deze beveiliging bestaan goede contacten met binnenlandse en buitenlandse veiligheidsinstanties.