Week van de filosofie

THEMA “HET ECHTE LEVEN” UNIVERSITEIT TWENTE, ENSCHEDE

Tijdens de maand van de Filosofie organiseert de Universiteit Twente de week van de Filosofie van maandag 18 april t/m donderdag 21 april. Niet alleen bekende filosofen zoals Hans Achterhuis en Peter-Paul Verbeek zullen bijdragen aan het programma maar ook acteur Hans Dagelet, goochelaar Tilman Andris en kunstenares Yvonne Dröge Wendel.

Brieven aan Doornroosje

Hans Dagelet neemt het publiek mee naar de tijd van Doornroosje. Kan de Prins die haar wakker wil kussen het kasteel wel vinden en wat staat hem te wachten als ze ontwaakt? Onderweg schrijft hij haar elke dag een brief over wat hij beleeft en wat hij denkt.

Filosofie van de Goochelkunst

Iets heel anders is de Filosofie van de Goochelkunst. Bij goochelen draait alles om de vraag wat echt en onecht is. Van tevoren weet je dat je bij de neus genomen zult worden. Maar welke handelingen van de goochelaar nu schijnbewegingen en welke van zijn beweringen leugens zijn - dat moet de toeschouwer zelf doorgronden. Toont de goochelaar aan dat we minder weten dan we denken te weten? Een presentatie met praktische demonstraties op het snijvlak van filosofie en bedriegerij.

Kunst en Filosofie: Experimentele benadering

Kunstenaar Yvonne Dröge Wendel houdt zich bezig met de verhouding tussen mensen, objecten en context. Zij is op zoek naar uitdagende nieuwe manieren om zich tot dingen te verhouden. Met een experimentele benadering probeert ze er achter te komen wat objecten nu eigenlijk precies doen

De week van de Filosofie is een initiatief van de Masteropleiding Techniekfilosofie aan de Universiteit Twente.

Voor meer informatie over het programma: http://master.utwente.nl/psts/filosofie