Workshop schoolbordvaardigheden

Verslag Bordschrijfworkshop

Door Heleen Muijlwijk (nov ’09)

Voor de studenten, docenten en andere ‘bordschrijvers’ van ELAN was er afgelopen 27 oktober en 3 november een bordschrijfworkshop georganiseerd. Het was voor de meeste deelnemers een verrassing dat het bordschrijven een ware techniek is, waar je niet vanzelfsprekend goed in bent, maar wat je goed kunt leren. Met een klaslokaal vol borden en krijtjes gingen we aan de slag, onder begeleiding van Judith van Kesteren. De techniek van het vasthouden van het krijtje, en zelfgeschreven letters en cijfers werden beoordeeld. Na ‘the quick brown fox jumps over the lazy dog’ vele malen geschreven te hebben begon iedereen over zijn eigen vakgebied te schrijven; pi’s, sigma’s en allerlei molecuulstructuren kwamen voorbij. Een stuk wijzer keerden we weer huiswaarts; schrijf rustig en op ooghoogte, het krijtje is geen pen, veeg uit wat niet meer relevant is, een a is geen u dus schrijf hem ook anders, enzovoorts. Maar het belangrijkste wat we geleerd hebben: schrijf niet maar téken, ook al wil je nog zo graag laten zien hoe slim je bent, doe het niet te snel!