Laptop, tablets en RSI

Steeds meer mensen maken gebruik van mobiele middelen als tablets en laptops. Dit is vooral praktisch voor mensen die veel onderweg zijn, verschillende werkplekken hebben of veel overleggen. Echter, het gebruik van laptop en tablet brengt een groter risico op RSI met zich mee. Hieronder vind je informatie over het juiste gebruik van laptop en tablet om op die manier gezondheidsklachten zo goed mogelijk te voorkomen

Laptops

Het gebruik van een laptop wordt afgeraden omdat het leidt tot een ongunstige werkhouding waarbij, door de laagte van het beeldscherm, het hoofd veelal naar het scherm toe wordt bewogen. Dit belast hoofd en nek. Door de kleine afmetingen van de laptop is bovendien er sprake van een meer gefixeerde lichaamshouding, waardoor sneller gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Laptops voldoen daarom niet aan de eisen van een beeldschermwerkplek zoals opgenomen in de arbowetgeving. Er bestaat wel een alternatief, namelijk het gebruik van een laptopstation. Hiermee kan het beeldscherm van de laptop snel en gemakkelijk op elke gewenste hoogte worden geplaatst, waardoor een verantwoorde werkhouding ontstaat. In combinatie met een extern toetsenbord en een externe muis beschikt men op deze manier over een volwaardige werkplek (zie onderstaande foto).

Tablets

In toenemende mate zien we dat zowel medewerkers als studenten gebruik maken van een tablet als aanvulling op andere devices zoals een laptop of desktop. Het blijkt o.a. een handig apparaat voor papierloos vergaderen. Er kleven echter ook nadelen aan. De tablet is niet comfortabel en productief wanneer er langdurig op wordt gewerkt of wanneer er veel teksten worden geschreven. Door het vooroverbuigen boven de tablet ontstaat extra belasting op de nek en schouders, wat op den duur kan leiden tot klachten.

Om fysieke problemen door het gebruik van een tablet tot een minimum te beperken, is het van belang een tablet niet te zien en te gebruiken als vervanger van een desktop of laptop (inclusief laptopstation).

Een tablet kan echter wel goed gebruikt worden voor kortdurende activiteiten, zoals b.v. het opzoeken en lezen van informatie en (vergader)documenten en het maken van korte aantekeningen.

Om gezondheidsklachten te voorkomen staan hieronder een aantal tips:

1.

Leg de tablet op tafel. Houd hem nooit op schoot of in de hand (de pincetgreep);

2.

Koop een tablethouder of -hoes die ook als standaard dienst kan doen. Dat zorgt voor een betere kijkhoek en voorkomt extreme buigingen van de nek;

3.

Werk niet te intensief en te langdurig met de tablet. Gebruik, wanneer je veel moet typen, een computer waarmee een ergonomisch verantwoorde werkplek kan worden gecreëerd;

4.

Werk op verschillende plekken, zodat je varieert in houding en beweging; zo voorkom je overbelasting.

Voor meer informatie over het gebruik van tablets en laptops kun je contact opnemen met de VGM-coördinator van je faculteit en/of dienst.