Ervaring van Marlou

Als derdejaars hbo-studente Personeel & Arbeid besloot Marlou om aan de University of Twente de masteropleiding Business Administration te volgen.

‘Gedurende mijn hbo kwam ik er achter dat ik graag meer uitdaging wilde. Die uitdaging hoopte ik te vinden in een pre-master op de universiteit. Ik wist eerst niet zo goed wat ik moest verwachten qua niveauverschil, maar toen ik eenmaal was begonnen werd het verschil snel duidelijk. Op de universiteit heb je bijvoorbeeld geen klassen, zoals op het hbo, maar heb je collegezalen waar soms studenten vanuit verschillende opleidingen samen zitten.

Je bent hier meer bezig met het waarom dan met het hoeMarlou

Daarnaast werk je veel zelfstandiger dan op het hbo. Het is aan jezelf of je naar de colleges gaat, tenzij het een verplicht college is; er is veel meer tijd voor zelfstudie. De manier van werken is ook anders. De universiteit is veel abstracter dan het hbo, wat ik zelf als erg positief ervaar. Je zult dus veel meer wetenschappelijke teksten moeten lezen en leren. De nadruk ligt veel meer op het waarom dan op het hoe.

Ik denk dat het grootste verschil terug te zien is in de hoeveelheid verantwoordelijkheid die je op de universiteit hebt. Er wordt mij altijd veel gevraagd of ik het niveau Engels en wiskunde niet tegen vond vallen. Ik moet zeggen dat het mij juist erg is meegevallen. Het scheelt natuurlijk dat ik tijdens mijn hbo-bachelor een jaar volledig in het Engels heb gevolgd – en dat wiskunde ook niet echt een struikelblok voor mij was. Ik denk dat je met inzet heel ver komt. Als je er echt voor wilt gaan en er tijd in wilt steken, moet het goed komen.’