Ervaring van Johan

Ik ben Johan Helmholt, 22 jaar, kom uit de provincie Groningen  en volg de masteropleiding Mechanical Engineering aan de UT.

"Anderhalf jaar geleden heb ik mijn HBO-opleiding werktuigbouwkunde afgerond aan de Hanzehogeschool in Groningen en ben vervolgens gestart met de premaster. De reden waarom ik ben gaan doorstuderen, is dat ik het gevoel kreeg dat ik nog niet uitgestudeerd was en me nog verder wilde verdiepen in bepaalde onderwerpen. Op het HBO wilde ik bijvoorbeeld vaak de materie beter begrijpen en kwam er vaak achter dat ik hiervoor (wiskundige) kennis miste. Bovendien heb ik het altijd leuk gevonden om vraagstukken op te lossen.

Nadat ik bij alle 3 de technische universiteiten de kijkdagen/meeloopdagen had bezocht, heb ik gekozen om te gaan studeren op de UT. Ik voelde me hier meteen thuis. Ik vind de sfeer op en rondom de campus heel gemoedelijk en gastvrij. Daarnaast sprak het brede aanbod in mastervakken mij aan.

De drempel naar docenten is laag: je kunt gerust vragen stellenJohan

Gedurende de premaster volg je voornamelijk theoretische (wiskunde) vakken en leer je ook academische vaardigheden zoals het uitvoeren van onderzoek. Zo hebben ik en een studiegenoot onderzoek gedaan naar het verlagen van de viscositeit van pyrolyse olie (brandstof). In het lab hebben we verschillende monsters gemaakt, getest en uiteindelijk een paper geschreven. Ik vond dit heel leuk en leerzaam om te doen en had nooit gedacht dat hiervoor ruimte zou zijn gedurende de premaster. Maar zoals gezegd, het merendeel van mijn tijd spendeerde ik aan het studeren en maken van opdrachten. Daarnaast vond ik het fijn dat er werkcolleges waren voor de vakken. Ook is de drempel naar de docenten laag waardoor je gerust je vragen kunt stellen of een afspraak kunt maken.

Het grote verschil tussen HBO en uni is dat je je werk moet blijven bijhouden. Het niveau van de stof vind ik vergelijkbaar, maar het tempo ligt wel hoger. Hierdoor kun je niet te ver achterop raken, omdat er dan geen tijd meer is om het in te halen. Als ik naar mij en mijn studiekameraden kijk, was de gemiddelde studielast ongeveer 40 à 50 uur per week.

Kortom, laat je vooral niet afschrikken en wees niet bang voor het niveauverschil. Het is te doen! En ik heb er ook zeker geen spijt van gehad."