Ervaring van Bas

Bas van der Pol wil een bijdrage leveren aan een betere, digitale wereld.

Ondanks zijn leeftijd – Bas is pas 22 jaar – heeft hij al een hbo opleiding elektrotechniek afgerond en combineert hij het laatste jaar van zijn masterstudie Business Information Technology met het oprichten van een eigen bedrijf.

Waarom een vervolgopleiding Business Information Technology in Twente?

Bas noemt zichzelf gekscherend een hippie. Dat heeft echter niets te maken met zijn keurige uiterlijk, maar met zijn drang om de wereld te verbeteren. Hij had altijd al interesse in de IT-wereld, en door zijn ambitie om ooit zelf een bedrijf op te zetten viel zijn keuze op de masteropleiding Business Information Technology aan de UT.

“De keuze voor de UT werd bepaald door het feit dat deze opleiding echt een mooie mix van Bedrijfskunde en Informatica is. Het bezoeken van fora op het internet en de rankings van de UT gaven uiteindelijk de doorslag”, geeft Bas aan. “Ik ben nog steeds erg tevreden met de keuze die ik toentertijd gemaakt heb.”

Als ik weer voor deze keuze zou staan, zou ik het zeker weer zo doenBas van der Pol

Hoe verliep de overstap van hbo naar universiteit?

Ondanks dat Bas veel wiskunde in zijn hbo opleiding gevolgd had, was het niveau niet toereikend voor deze universitaire opleiding. Via de zogenaamde pre-master en het harde werken van Bas werden achterstanden ingehaald.  “Ik vind de overgang van het praktische onderwijs vanuit het hbo naar de meer academische manier van studeren op de UT erg prettig. Als ik weer voor deze keuze zou staan, zou ik het zeker weer zo doen: eerst een praktijkgerichte hbo opleiding en daarna naar het wetenschappelijk onderwijs.”, vertelt Bas.

“De hbo-opleiding aan het Hanzecollege was Nederlandstalig en mijn masteropleiding in Twente is Engelstalig. De overgang van een Nederlandstalige naar een Engelstalige opleiding geeft geen problemen, we leven immers in een internationale wereld waardoor je aan de Engelse taal gewend bent. Het geeft je ook nog eens inzichten in culturen waarmee je op het hbo minder tot geen ervaring op deed. Zo’n internationale omgeving vind ik erg interessant”, gaat Bas verder.

Welke vakken of mensen inspireren je binnen Business Information Technology?

“Aan de UT zijn er veel vakken en mensen die mij inspireren, dit kan ik niet in één voorbeeld benoemen. Ik vond het vak Service Oriented Architecture with Web Services van Luis Ferrera Pires bijvoorbeeld erg boeiend. Het is een vak waar een architectuur wordt ingeleid die ervoor zorgt dat bedrijven echt goed kunnen samenwerken, het zorgt ervoor dat bedrijven services leveren aan andere bedrijven en elk bedrijf kan zich moeiteloos aansluiten op deze services. Dit is essentiële kennis voor iedereen op mijn vakgebied”, zegt Bas. En vervolgt: “Dit vak zorgt er voor dat je beter leert samenwerken en dat is natuurlijk handig als je in het bedrijfsleven terecht komt. Het inspireert me nog steeds en ik kijk de lesstof ook regelmatig in om wat na te gaan."

"Het vak Organization Theory And design was ook een interessant vak want hier leer je naast de technische kanten ook de businesskant kennen. Tijdens dit pre-mastervak heb ik de business kennis opgedaan die ik mistte. En natuurlijk zijn de colleges waarbij mensen uit het bedrijfsleven van echte grote corporaties tot kleine hippe ventures uitgenodigd worden, enorm fascinerend. Deze mensen dragen hun kennis over. Dit geeft een duidelijk beeld wat er in het bedrijfsleven gebeurt naast natuurlijk de inspirerende colleges van bijvoorbeeld docenten als Jos van Hillegersberg. Hij is heel breed georiënteerd, combineert academische kennis met de laatste inzichten vanuit de praktijk. Daar kan ik echt van genieten, ik vind hem een held op elk gebied.”

Wat gaat de toekomst brengen?

Over een jaar is Bas afgestudeerd. Momenteel is hij samen met twee vrienden een startup aan het opzetten, genaamd  Ciphix. “Wij automatiseren repeterende taken die de computer, zoals bijvoorbeeld data invoeren, uitvoert. Net zoals een robot fysieke repeterende klussen kan overnemen. Onze ‘software robots’ maakt bedrijven efficiënter en klaar voor de toekomst, we leven in een wereld die digitale vooruitgang nastreeft. Daar werken wij graag aan mee.” legt Bas uit. “We hebben inmiddels opdrachten vanuit het bedrijfsleven binnengehaald van kleine, maar zeker ook grote bedrijven. Op deze manier kunnen we een gewenste impact op de samenleving en het bedrijfsleven creëren en hopen we internationaal door te breken”.